Manja slova Veća slova RSS

>

Dijalog sa lokalnim vlastima i civilnim sektorom o rješavanju stambenog pitanja porodice Beriša

Dijalog sa lokalnim vlastima i civilnim sektorom o rješavanju stambenog pitanja porodice Beriša
Datum objave: 01.12.2020 15:12 | Autor: mmp

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo za ljudska i manjinska prava (MLJMP) prepoznaje i pohvaljuje uspješne akcije Opštine Herceg Novi u cilju socijalne inkluzije Roma i Egipćana istakao je savjetnik u MLJMP Sokolj Beganaj na sastanku sa predsjednikom Opštine Herceg Novi Stevan Katić.

 Na radnom sastanku predstavnika lokalne uprave, Ministarstva za ljudska i manjinska prava i NVO „Mladi Romi“ diskutovano je o načinima pomoći 20-članoj romskoj porodici Beriša, raseljenim licima sa Kosava sa stalnim nastanjenjem u Herceg Novom, kojoj  u narednim danima prijeti iseljenje iz neformalnog objekta u kojem godinama borave. Porodicu Beriša čine dvije žene i 18 djece koji bi mogli ostati bez krova nad glavom. 

 Tokom susreta razmatrano je nekoliko rješenja koja bi mogla biti primjenljiva u konkretnom slučaju i dogovoreni naredni koraci koje će učesnici sastanka preduzeti sa ciljem da se porodici Beriša obezbijedi privremeni smještaj u kojem će porodica privremeno boraviti.

 Na sastanku je konstatovano da je nephodno zajedničkim angažovanjem svih relevantnih aktera, osim privremenog rješenja, nastojati da nadležni organi u čijem djelokrugu rada je  rješavanja socijalih pitanja, obezbijede trajno rješenje stambenog pitanje ove porodice. Pohvalno je to što je Opština Herceg Novi izrazila spremnost da obezbijedi zemljište na kom bi, posredstvom Regionalnog stambenog programa ili uz podršku nekog drugog donatora, bio izgrađen objekat koji bi osigurao trajno rješenje jednog od egzistencijalnih pitanja ove porodice.

Sastanku u kabinetu predsjednika Opštine prisustvovali su i predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi Nikola Samardžić, potpredsjednica Opštine Vesna Samardžić, savjetnica u MLJMP, Odjeljenu za unaprjeđenje i zaštitu prava Roma i Egipćana Mirela Ramcilović i Samir Jaha, izvršni direktor NVO „Mladi Romi“.