Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Онлине представљање извештаја „Где је новац за женска права? Трендови финансирања на Западном Балкану“ у Црној Гори

Онлине представљање извештаја „Где је новац за женска права? Трендови финансирања на Западном Балкану“ у Црној Гори
Датум објаве: 17.09.2020 14:14 | Аутор: ПР Слузба

Испис Штампај страницу


Изазови који постоје у областима родне равноправности јесу прилика за синергију и заједничко дјеловање свих актера у друштву, односно институција и цивилног друштва, саопштила је Биљана Пејовиц, начелница Одјељења за послове родне равноправности  на представљању публикације ”Гдје је новац за женска права? Трендови финаснирања на Западном Балкану ” , које је организовала Фондација Квинна тилл Квинна (Квинна тилл Квинна) из Шведске 16. септембра 2020. године. онлине преко платформе Зоом.

 

Она је поновила да невладин сектор има значајну улогу у промоцији родне равноправности, поготово у сферама заштите од насиља и економског оснаживања жена, антидискриминације и већег политичког ућешћа жена. Устаљена пракса је да се кроз стални дијалог са представницама женских организација на различитим форумима разматрају теме од заједничког интереса. Активности се спроводе и кроз заједничке кампање, обуке, истраживања, као и реализацију пројеката које финансира најчешће Европска Унија кроз национални ИПА програм, али и друге међународне организације попут УН агенција, ОСЦЕ, Савјета Европе  као и кроз реализацију јавних конкурса за финансирање пројеката/ програма невладих организација у складу са Законом о НВО.

 

”Министарство за људска и мањинска права, у складу са иновираним Законом о невладиним организацијама из 2017 године, у дјелу одредби које се на финансирање, од 2018. године,  те полазећи од чињенице  да Влада Црне Горе својим одлукама на годишњем нивоу  дефинише родну равноправност  као приоритетну  област за финасирање из буџета, спроводи јавне  конкурсе за финансирање програма/ пројеката невладиних организација у овој области. За  ову сврху у периоду од три године опредиљена су средства у укупном износу од 632.000€.

Поред директне финансијске подршке невладиним организацијама у области родне равноправности, постоји и она нематеријална подршка кроз организовање заједничких догађаја и кампања”, казала је Пејовић.

 

Такође, женске невладине организације су чланице радних група за израду закона и стратегија које се тичу родне равноправности. Оне су и чланице Националног савјета за родну равноправност, Комисије за спровођење ПАПРР-а, комисија за израду извјештаја о ЦЕДАW конвенцији, Пекиншкој декларацији, УПР и других међународних докумената, савјетодавних одбора за праћење националних ИПА пројеката из области родне равноправности и регионалних пројеката, те локалних механизама за родну равноправност ( савјети, одбори за родну равноправност). Невладине организације су препознате у документма који се тичу постизања родне равноправности, као партнери И важни актери у спровођењу политике једнаких могућности. Спровођењем пројеката НВО за заштиту људских права жена и заштиту од дискриминације по основу пола, који се финансирају  у оквиру Конкурса који расписује Министарство за људска и мањинска права, даје се допринос реализацији годишњег акционог плана који се доноси крајем текуће године, за наредну у складу са потребама и реализованим активностима Плана актиности за постизање родне равноправности за период 2017 - 2021. годину.

Остваривање женских људских права и родне равноправности у нашој земљи захтијева свеобухватно промишљање и разумијевање друштвених и структура моћи, који креирају не само законе и политике, већ и економију, друштвена кретања, породицу и утичу на животе сваког појединца и појединке. У процесу интеграција у ЕУ, Црна Гора се обавезала на ефикасније залагање за права жена и то не само усклађивањем закона са правном тековином ЕУ, већ и увођењем бољих институционалних мјера и бољом координацијом у дјеловању институција, како би осигурали остваривање родне равноправности која чини основну вриједност Европске уније. Такође, у последњих десетак година, видљиви су напори које државни органи, органи локалне самоуправе и цивилно друштво улажу у сарадњи са међународним партнерима и донаторима који обезбјеђују значајна средства ради заштите од дискриминације и промоције једнакости. Даље, у Црној Гори постоји добар институционални и законодавни оквир за заштиту и промовисање људских права и слобода и родне родне равноправнсоти.

Иако чињенице указују на то да је допринос женских организација цивилног друштва од пресудног значаја за остваривање друштвених промена, јавно доступне информације и подаци о досадашњим средствима које ЕУ и други  међународни донатори издвајају за родну равноправност, као и средствима владиних институција за дјеловање женских невладиних организација,  говоре о  потреби даљег улагања у  јачање капацитета ових организација.

Фондација  Квинна тилл Квинна је подржала истраживање које је предводила Мрежа жена Косова (МЖК), а које је спровело осам женских невалдих организација  из региона, међу којима је био и НВО Центар за женска права из Црне Горе.  У оквиру овог истраживања анализирани су трендови финансирања родне равноправности у Црној Гори и на Западном Балкану уопште. Извештај садржи препоруке за ЕУ, земље чланице и остале донаторе које су посебно релевантне у контексту процеса придруживања ЕУ. Истраживање је финансирала Шведска агенција за међународни развој и сарадњу.

Министарство за људска и мањинска права