Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Економско оснаживање жена је кључ напретка сваког друштва

Економско оснаживање жена је кључ напретка сваког друштва
Датум објаве: 15.09.2020 11:48 | Аутор: ПР

Испис Штампај страницу


Економско оснаживање и осамостаљивање жена је један од кључних фактора напретка друштва и питање које свака држава  треба озбиљно и приоритетно да рјешава, поручила је директорица Црногорског женског лобија (ЦЖЛ) Аида Петровић.

Она је на конференцији за медије поводом представљања резултата пројекта “Едукативно и економско оснаживање жена за покретање сопственог бизниса“ казала да економско оснаживање помаже женама да дођу до сигурности, пронађу посао или радом у кући обезбиједе себи финансијска средства за живот.

 “Економско оснаживање жена се спроводи кроз  различите програме, радионице, обуке, који обезбеђују прије свега женама из ткз ризичних група  да побољшају свој положај на тржишту рада или покрену сопствени мали бизнис,” казала је Петровић.

Она је истакла да постоје бројне баријере са којима се жене у Црној Гори на пута ка економској независности суочавају.

“Жене које су економски независне  суочене су са неравноправношћу  у процесима доношења одлука на тржишту рада и то  је свакодневица и на томе треба још пуно радити. Родна дискриминација на тржишту рада  испољава се и даље у великом степену кроз стереотипну улогу жене у породици и друштву, кроз мању стопу запослености жена и великом  економском зависношћу,” казала је Патровић.

Она је додала да су у друштву присутне разлике приликом запошљавања као и у висини зараде, али и бројна кршења радних права жена.

Она је казала и да се  дискриминација на основу пола не пријављује, јер се углавном и не препознаје како од самих жена тако и од њихових надређених.

“Зато је неопходно радити на деконструисању родних улога, како не би било ситуација у којима ће се на жене које траже посао гледати као на неког ко ће узимати боловање због бриге о дјеци,” казала је Петровић

Она сматра и да посебно треба радити на оснаживању и охрабривању жена са села да се укључе у тржиште рада и додатно едукују и информишу о покретању својих микро, малих или средњих бизниса.

„Жене јесу потенцијал одрживог економског развоја свих напредних економија и тиме неизоставни фактор у побољшању  женских људских права као недјељиве цјелине универзалних људских права ,” закључила је Петровић.

Представница Министарства за људска и мањинска права Биљана Пејовић саопштила је да је економско оснаживање жена и дјевојака важан предуслов родне равноправности, те да су активности које су реализоване кроз овај пројекат дале допринос већем поштовању људских права жена те подизању свијести опште јавности о важности родне равноправности.

„Један од циљева овог пројекта је да кроз промовисање идеје унапређења знања из области предузетништва односно развијања посебних вјештина оснажи жене, повеже их са послодавцима и омогући им један вид подршке за активно тражење посла на тржишту рада,“ казала је Пејовић.

Она је додала да је Влада кроз финансирање оваквих пројеката показала да препознаје важност заједничког дјеловања владиног и невладиног сектора на реализацији зацртаних циљева из стратешких докумената када је ријеч о родној равноправности.

„Кроз овај пројекат жене су прошле обуке и стекле одређене вјештине и већ имамо и резлутате, а то је да су многе од корисница овог пројекта већ добиле шансу за запослење,“ казала је Пејовић.

Социјална и стручна радница у ЦЖЛ и асистенткиња на пројекту, Василиса Даниловић је казала да економско оснаживање жена ствара предуслов за живот без насиља.

„То је један од кључних фактора превенције и заштите од насиља над женама. Економско оснаживање помаже женама да успоставе осјећај сигурности, пронађу посао и обезбиједе себи финансијска средства за живот којима могу да изађу из зачараног круга насиља,“ поручила је Даниловић.

Она је казала и да  је економски независна жена слободна жена, жена која има избора.

Жена која је финансијски независна може да одлучује о свом животу и да га креира на начин који њој одговара,“ закључила је Даниловић.