Manja slova Veća slova RSS

>

POLITIČKU OSTRAŠĆENOST I DEMAGOGIJU DEMANTUJU ČINJENICE I DOBRA SARADNJA SA SVIM VJERSKIM ZAJEDNICAMA

Datum objave: 20.08.2020 16:51 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


U aktuelnoj izbornoj kampanji za parlamentarne izbore sve su češće poruke o navodnom progonu i diskriminaciji eparhija i vjernika Srpske pravoslavne crkve. Na takvim porukama kojima se potencira građanski i vjerski antagonizam a često širi i govor mržnje, zasnovan je politički marketing određenih političkih grupa, a organizuju se različita javna okupljanja pa čak i ljetnji kulturni festivali. 

 

Takav koncept, bez smisla i uporišta u činjenicama, ima kratkoročnu politikansku svrhu. Namjera je da se vjerujući građani politički usmjere odnosno direktno upozore za koga ne smiju glasati kako bi se i na dalje prolongirala i opstruirala sekularizacija i puna suverenost Crne Gore. 

 

Vlada Crne Gore i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava je obavezno da aktivno i argumentovano doprinosi da se o slobodi vjeroispovijesti u javnom prostoru govori na osnovu činjenica i izvan konteksta političkih manipulacija, populizma i demagogije.

 

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava sa svim vjerskim zajednicama u Crnoj Gori gradi i ima ozbiljno i odgovorno partnerstvo. 

 

Sa eparhijama Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori postoji kontinuirana i otvorena partnerska saradnja i odgovoran odnos prema svim njihovim zahtjevima i potrebama.

 

Brojni su primjeri uspješne saradnje i podrške koji u potpunosti demantuju navode o ugroženosti eparhija SPC u Crnoj Gori od strane države Crne Gore.

 

To potvrđuje odlična komunikacija sa srpskim pravoslavnim crkvenim opštinama, direktna podrška brojnim manastirima i crkvama, kao i pomoć kod izgradnje parohijskih domova, pružanje pomoći u svrhu izmirivanja obaveza za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje sveštenstva u različitim eparhijama SPC, zajednički nastup i davanje preporuka pred fondovima EU kojima su eparhije SPC kandidovale projekte koje se odnose na društveno uključivanje najranjivijih društvenih grupa, pružanje direktne pomoći za organizovanje manastirskih slava i različitih vjerskih praznika, obezbjeđenje materijalne pomoći za opremanje i katalogizaciju manastirskih biblioteka i za unapređenje rada, osavremenjivanje i optimalizaciju zvaničnih internetskih stranica eparhija SPC u Crnoj Gori. Tu je i pomoć za održavanje, ozelenjavanje i ukrašavanje manastirskih kompleksa i obnovu ikonostasa kao i pomoć za rad narodnjih kuhinja u sklopu eparhija SPC. U minulom periodu država Crna Gora je pomagala i kulturne/duhovne aktivnosti u okviru eparhija SPC kao i njihovu međunarodnu duhovnu saradnju. 

 

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava izdalo je i preporuke za klirike eparhija SPC u Crno Gori da nastave školovanje na eminentnim teološkim obrazovnim ustanovama u Evropi što takođe potvrđuje radost i odlučnost Crne Gore da doprinosi kadrovskim planovima i dugoročnim potencijalima eparhija SPC u Crnoj Gori. 

 

Pomoć vjerskim zajednicama dodjeljivana je na osnovu jasnih Kriterijuma za dodjelu materijalnih sredstava vjerskim zajednicama i na osnovu saglasnosti i odobrenja svake konkretne eparhije SPC. 

 

Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica je usvojen zato da se u Crnoj Gori spriječi svaka diskiminacija i da svi imaju jednako pravo.

 

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava