Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

ДИЈАЛОГ СА ЛОКАЛНИМ ВЛАСТИМА О ПРАКСИ ЉУДСКИХ ПРАВА: ТИВАТ ЈЕ ПРИМЈЕР ДОБРЕ ПРАКСЕ И ИСКУСТВА

ДИЈАЛОГ СА ЛОКАЛНИМ ВЛАСТИМА О ПРАКСИ ЉУДСКИХ ПРАВА: ТИВАТ ЈЕ ПРИМЈЕР ДОБРЕ ПРАКСЕ И ИСКУСТВА
Датум објаве: 18.08.2020 13:15 | Аутор: ПР Слузба

Испис Штампај страницу


ммп“Министарство за људска и мањинска права препознаје и похваљује успјешне акције Општине Тиват код заштите и промовисања људских права. Тиват је примјер добре праксе у развијању политика и проактивног приступа према мањинским народима и заједницама, али и социјалној инклузији Рома и Египћана. Успостављен је модел који је пожељан и примјењив и у другим црногорским општинама”, казао је државни секретар у Министарству за људска и мањинска права мр Александар Саша Зековић, приликом сусрета са предсједником Општине Тиват др Синишом Кусовцем.

 

На радном састанку, којем су присуствовали секретарка Секретаријата за спорт, младе и социјална питања мр Дарка Огњановић, генерални директор Директората за односе са вјерским заједницама др Исмет Латић и Мирела Рамчиловић, савјетница у Одјељењу за унапређење права Рома и Египћана, дискутована су искуства и представљене локалне политике и планови на пољу заштите људских и мањинских права.

 

Заједнички је оцијењено да је током мандата Владе премијера Душка Марковића пружен одлучујући допринос статусу и правима мањинских народа, даљем унапређењу и прихватању свих људских права и поштовању међународних стандарда.

 

Општина Тиват је отворена и обезбјеђује континуирану подршку према свим мањинским заједницама оснажујући њихово учешће у укупном јавном, друштвеном и културном животу. Посебно су подржане и похваљене успјешне активности код културе и образовања припадника хрватског народа са чијим организацијама је развијено снажно партнерство. 

 

Констатован је одговоран однос према припадницима исламске вјерске заједнице и сензибилитет према побољшању живота локалне ромске и египћанске (РЕ) заједнице. Заједнички је констатована и похваљена одлична сарадња локалних власти са свим вјерским заједницама. Детаљно је разговарано и о питању сахрањивања муслимана са подручја општине Тиват. Договорено је да се оснажи комуникација локалне управе, Министарства и исламске заједнице како би се дошло до адекватног рјешења. 

 

“Тиват је оличење мултиетичности, заједнице различитости, која складно функционише и у којој водимо рачуна једни о другима. Није мало активности којима се можемо похвалити, а које утичу на квалитет живота свих грађана Тивта, посебно рањивих мањинских група и заједница: “РЕ асистент и медијатор у настави”, сусрети са представницима вјерских организација, пружање подршке невладиним организацијама које се баве питањима од интереса за мањинске заједнице, ангажовање на рјешавању отворених проблема и питања” – казао је Кусовац.

 

Државни секретар Александар Саша Зековић, посебно је нагласио практични значај пројекта “РЕ асистент и медијатор у настави”, који се по оствареним резултатима препознаје код релевантних европских партнера и Владе Црне Горе. “Министарство просвјете је подржало механизам тзв. посредника у комуникацији између РЕ заједнице, родитеља и дјеце са школом, што се повољно одразило на смањивање и елиминисање напуштања образовања. Опшитна Тиват је показала и додатни сензибилитет ангажујући, о свом трошку, додатног сарадника за социјалну инклузију Рома и Египћана у области образовања. Тако је омогућено да сарадници раде са мањим групама дјеце из ових заједница будући да је на националном нивоу предвиђено да један сарадник ради са 70 дјеце. Испољени сензибилитет локалне управе је за сваку похвалу”, казао је Зековић. 

 

Заједнички је констатовано да увођење сарадника у систем - без обзира да ли је ријеч о образовању, запошљавању, здравству или социјалној заштити - представља и одличну прилику за запошљавање тешко запошљивих квалификованих лица који поред службеног говоре и језике који се доминантно користе у РЕ заједници (ромски и/или албански језик).

 

Дугогодишња пажња Општине Тиват према ромској и египћанској заједници у домену образовања, резултирала је чињеницом да је прошле године вртић похађало 22 дјеце, а основну школу преко 120 дјеце. Поређења ради 2005. је основну школу похађало свега осам ученика из ових заједница. Додатно, Општина Тиват за ученике из РЕ заједнице обезбјеђује превоз до школе, школски прибор, новогодишње пакетиће, стипендије… 

На састанку је дискутована и проблематика становања код Рома и Египћана при чему је предсједник општине др Синиша Кусовац представио досадашње резултате као и планове. Он је подсјетио да су 2017, уз снажну подршку Општине, четири породице стамбено збринуте кроз донацију њемачке организације ХЕЛП. “Оно што могу најавити јесте јасна намјера општине да кроз приватно-јавно партнерство уђе у рјешавање стамбеног питања 32 породице које тренутно живе у насељу 7.јул”, казао је Кусовац.

 

Министарство за људска и мањинска права је подржало планове Општине Тиват у погледу даљег побољшања услова живота локалне РЕ заједнице и осигурања адекватног становања.