Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

ДОДАТНА ИНИЦИЈАТИВА ЗА НАПРЕДАК У СОЦИЈАЛНОЈ ИНКЛУЗИЈИ РОМА И ЕГИПЋАНА: ОБУКА ЗА САРАДНИКЕ У ОБЛАСТИ ОБРАЗОВАЊА

Датум објаве: 13.08.2020 13:20 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Јавна установа Гимназија “Слободан Шкеровић” као Центар за образовање одраслих упутила је јавни позив да се заинтересоване особе пријаве на обуку за сараднике у социјалној инклузији Рома и Египћана у образовању за општине Подгорица, Никшић, Беране, Херцег Нови, Бар, Улцињ, Котор и  Тиват.

 

Предвиђени услови су: најмање ИИИ степен стручне спреме, одлична вјештина комуникације, проактивност, одговорност и способност за тимски рад, способност за рад са угроженим групама становништва, компјутерске вјештине и знање језика у службеној употреби као и језика заједнице са којом се ради.

 

Пријаве за обуку, са биографијом, се примају до 20. августа 2020. године а достављају се путем емаила: курсеви@гим-пг.еду.ме а контакт телефон је 067-642-495.

 

Позив је објављен на овом линку: хттпс://гимназијапг.ме/обавјестења/јавни-позив-%Е2%80%93-обука-за-сараднике-у-социјалној-инклузији-ре-у-образовању 

 

Похвално је што се јавним позивом подгоричке гимназије као лиценцираног провајдера образовања одраслих охрабрује пријављивање припадника ромске и египћанске заједнице.

 

Објављивању овог позива су претходиле консултације Министарства за људска и мањинска права са организацијама цивилног друштва као и са Министарством просвјете које је уважило препознате потребе и очекивања заједнице у вези са наставком оспособљавања квалификованих кадрова за подршку процесу социјалне инклузије Рома и Египћана.

 

Министарство за људска и мањинска права (МЉМП) истиче важност да се при ангажовању и запошљавању лица који помажу социјалну инклузију Рома и Египћана води рачуна о познавању језика које говоре и користе ове заједнице. Језичка баријера је један од главних ограничавајућих фактора при реализацији програма активне политике запошљавања али и за бољи успјех у образовању. Зато је важно да се при избору кандидата за ову обуку и даље ангажовање нарочито води рачуна о њиховом познавању ромског и албанског језика, без обзира на националност, јер је то кључно за будућу успјешну комуникацију и добре резултате. 

 

Роми и Египћани према образовном нивоу, посједовању тржишно употребљивих знања, способности и вјештина и начину на који знања и способности користе у највећем броју спадају у категорију теже запошљивих особа.

 

Министарство за људска и мањинска права је са јавним позивом непосредно упознало све партнере - Национални савјет Рома, Завод за запошљавање (ЗЗЗ) Црне Горе и водеће организације цивилног друштва. 

 

Посебно се очекује проактивни приступ савјетника у ЗЗЗ Црне Горе према образованим Ромима и Египћанима евидентираним на бироу рада. Према подацима из средине јула 2020. године на евиденцији ЗЗЗ била је евидентирана 851 особа ромске и египћанске националности које активно траже запошљење. Подаци о етничком поријеклу су добијени на основу њиховог самодекларисања што је важна одредница идентитета. Од укупног броја незапошљених лица евидентираних код ЗЗЗ њих 25 је са средњом школском спремом од чега је седамнаест (17) са завршеним трећим степеном и осам (8) лица са завршеним четвртим степеном. Једно (1) лице је са вишом школом (завршеним шестим степеном) а два (2) лица су са завршеним факултетом (седми степен школске спреме). 

 

Министарство за људска и мањинска права указује на озбиљне и успјешне резултате Владе Црне Горе и комплетног друштва на пољу интеграције Рома и Египћана при чему се посебно истиче напор и успјех Министарства просвјете, Националног савјета Рома и организација цивилног друштва које континуирано подржавају процес основног и средњошколског образовања инсистирајући на квалитету.

 

Министарство за људска и мањинска права