Manja slova Veća slova RSS

>

SA SVIM VJERSKIM ZAJEDNICAMA GRADIMO OZBILJNO I ODGOVORNO PARTNERSTVO

Datum objave: 09.08.2020 07:44 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo za ljudska i manjinska prava sa posebnom pažnjom se upoznalo sa Deklaracijom Evropskog hrišćanskog političkog pokreta (ECPM) o crnogorskom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica koja je u javnosti predstavljena početkom prošlog mjeseca (dostupno ovdje: (https://ecpm.info/news/declaration-on-the-new-law-in-montenegro-regarding-religious-minorities.html). 

 

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava (MLJMP) je, iskazujući zahvalnost na interesovanju prema ovom važnom pitanju, centralu ECPM upoznalo sa činjenicama koje prate usvajanje i implementaciju novog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

 

Crna Gora je donijela Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica koji se temelji na međunarodnim pravnim standardima. Primjena propisa koji se zasnivaju na standardima i najboljoj evropskoj demokratskoj praksi predstavlja podršku vjerskim slobodama koje su ključne za jačanje demokratije i dalju izgradnju otvorenog društva. Raniji zakon, iz 1977. godine, je bio dio prevaziđenog političkog nasljeđa i vrijednosti. Novi zakon je usvojen kako bi se bez ograničenja podstaklo društveno i kulturno izražavanje vjere, a jedno važno društveno pitanje uredilo na demokratski i civilizovan način.

 

Vlada je odlučna da Crnu Goru razvija kao uređeno društvo, pa je tako opravdan zahtjev za registracijom svih vjerskih zajednica. To pitanje treba posmatrati, između ostalog, i u kontekstu pune sekularizacije društva. Osnov razvoja Crne Gore su demokratija i vladavina prava, nije religija, pa nijedna vjerska zajednica ne može biti i nije iznad države.

 

Nacrt novog zakona, pripremljen još 2015. godine, diskutovan je sa vjerskim zajednicama i javnošću. Široka debata je osigurala intenzivno i aktivno učešće vjerskih organizacija, civilnog društva i akademske zajednice. Tako se dobio i razmotrio veliki broj kvalitetnih komentara i mišljenja. Dodatno, Vlada Crne Gore je sprovela pojedinačne konsultacije sa svim vjerskim zajednicama. Kroz tako detaljan i iscrpan dijalog po svim pitanjima, postignut je viši stepen međusobne saglasnosti.

 

Konačni zakonski tekst je uključio sve komentare i sugestije vjerskih zajednica koji su bili u skladu sa međunarodnim pravnim standardima, kao i sve preporuke Venecijanske komisije (VC). Mišljenje VC dostupno je ovdje: https://www.venice.coe.int/webforms/documents/default.aspx?pdffile=CDL-AD(2019)010-e 

 

Dijalog pravnih eksperata Vlade Crne Gore i eparhija Srpske pravoslavne crkve (SPC) je dodatno vođen i po usvajanju zakona, jula ove godine. O tome ovdje: http://www.gov.me/vijesti/229584/Premijer-Dusko-Markovic-razgovori-pravnih-eksperata-Vlade-i-SPC-okoncani-su-bez-rezultata-od-SPC-u-CG-smo-trazili-samo-da-se-reg.html

 

U javnosti se uporno i unedogled ponavljaju poruke o postojanju progona i diskriminacije eparhija SPC i čak svih pravoslavnih hrišćana. Svakodnevni vjerski, građanski, demokratski i institucionalni život potvrđuje da su takve ocjene bez uporišta i smisla. Pozadina takvih tvrdnji je duboko politička i hegemonistička, sa namjerom da se stvara i stalno produbljuje vjerski i građanski antagonizam koji trebaju da kapitalizuju određene političke strukture na predstojećim izborima 30. avgusta a koje se predstavljaju kao navodno pomiriteljske i zaštitničke u odnosu na SPC.

 

Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica je i usvojen zato da se u Crnoj Gori spriječi svaka diskiminacija i da svi imaju jednako pravo.

 

Kompletno institucionalno iskustvo Ministarstva za ljudska i manjinska prava potvrđuje da se prema svim vjerskim zajednicima pa time i prema eparhijama SPC u Crnoj Gori baštini otvorena partnerska komunikacija i odgovoran odnos prema svim njihovim  zahtjevima i potrebama. Brojni su primjeri uspješne saradnje i podrške koji u potpunosti demantuju navode o ogroženosti eparhija SPC u Crnoj Gori. U daljem radu, u domenu svoje nadležnosti, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava će aktivno i argumentovano doprinositi da se u javnom diskursu o slobodi vjeroispovijesti govori izvan konteksta političkih manipulacija, zloupotreba i populizma.

 

Ministarstvo za ljudska I manjinska prava