Manja slova Veća slova RSS

>

RELIGIJA I DEMOKRATIJA SU POŽELJNI I POTREBNI PARTNERI

RELIGIJA I DEMOKRATIJA SU POŽELJNI I POTREBNI PARTNERI
Datum objave: 11.07.2020 15:24 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


U javnosti su prisutna pisma podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) koja se predstavljaju kao navodno spontano “događanje naroda”. Pisma su već viđeni mehanizam “telegrama podrške” iz perioda kada je stasavao projekat Slobodana Miloševića. Pisma se glorifikuju, ponavljaju u nedogled uz uporno ponavljanje poruke o postojanju progona i diskriminacije.

Nedostaje argumentacija, pa se često stiče utisak da oni koji potpisuju zapravo i ne znaju šta su potpisali. Stvara se privid da različite profesije i društvene grupe tvrde, između ostalog, da se u zemlji sprovodi otvorena diskriminacija onih koji pripadaju SPC. Nije do sada iznijet nijedan konketan slučaj povrede prava po tom osnovu.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava ima institucionalnu obavezu i odgovornost da prati poštovanje ljudskih prava, doprinosi boljoj praksi ali i da reaguje na manipulaciju i instrumentalizaciju građana. Polazeći od toga da su religija i demokratija poželjni i potrebni partneri, Crna Gora je donijela Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica. Taj zakon je usvojen kako bi se bez ograničenja podstaklo društveno i kulturno izražavanje vjere. Primjena propisa koji se zasniva na standardima i najboljoj evropskoj demokratskoj praksi, za Ministarstvo za ljudska i manjinska prava predstavlja podršku vjerskim slobodama koje su važne za jačanje demokratije i izgradnju otvorenog društva.

Stalni dijalog se podrazumijeva, a naročito je neophodan kada se prepozna određeno nezadovoljstvo ali i primjeri radikalizacije i okretanja nasilju. Čelnici bezbjednosno-obavještajne zajednice već su ukazali na moguće bezbjednosne prijetnje s tim u vezi. Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica je i usvojen upravo zato da se u Crnoj Gori spriječi svaka diskiminacija i da svi imaju jednako pravo.

Konačni zakonski tekst je uključio sve predloge vjerskih zajednica koji su bili u skladu sa međunarodnim pravnim standardima ali i sve preporuke Venecijanske komisije. Primjena zakona nije proizvela nijednu negativnu posljedicu po djelovanje i život SPC u Crnoj Gori, niti bilo koje druge vjerske zajednice. 

 

mr Aleksandar Saša Zeković, državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava