Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

НКТ за заразне болести донијело нову мјеру: због данашњих окупљања у вјерским објектима – обреди без присуства грађана

НКТ за заразне болести донијело нову мјеру: због данашњих окупљања у вјерским објектима – обреди без присуства грађана
Датум објаве: 22.03.2020 19:55 | Аутор: СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Испис Штампај страницу


Национално координационо тијело за заразне болести донијело је вечерас одлуку којом је ради спречавања уношења и ширења инфекције новог коронавируса, као и ради заштите становништва од ове заразне болести, обавезало привременом мјером све вјерске заједнице да своје активности прилагоде актуелној епидемиолошкој ситуацији и да вјерске обреде у вјерским објектима обављају искључиво без присуства грађана.

Одлука је донијета на основу извјештаја надлежних служби безбједности према којем је само током данашњег дана широм Црне Горе око 1.350 лица присуствовало вјерским обредима као и процјене епидемиолога да ти скупови представљају у овом тренутку највећи епидемиолошки ризик. Ако је на неком од вјерских скупова само једно лице било преносилац Црна Гора се суочава са неконтролисаним ширењем вируса.

Констатовано је да је са аспекта хигијене, а поготово са епидемиолошког аспекта у овим околностима, изузетно проблематичан дио вјерског обреда приказан данас у медијима у којима више лица приступају симболичном конзумирају хране користећи исти прибор за јело (кашичицу).

Национално координационо тијело за заразне болести наглашава да није ријеч о затварању вјерских објеката будући да они остају отворени за свештенике, већ да мјера обавезује вјерске заједнице да обреде и остале активности обављају без присуства грађана.

Суочено са новим изазовом ширења епидемије Национално координационо тијело на трагу своје одлучности и обавезности да примарни циљ буде заштита јавног здравља инсистира на досљедном поштовању свих наредби апострофирајући посебно мјере донијете прије два дана које подразумијевају забрану свадбених скупова и обављање сахрана искључиво у кругу уже породице.

Национално координационо тијело је и на данашњој сједници поновило своје чврсто опредјељење да је објављивање идентитета лица у кућној самоизолацији неопходно у ситуацији у којој се Црна Гора нажалост суочавала са недопустивим бројем кршења рјешењâ о кућној самоизолацији.

Трагична искуства широм свијета показују да се од коронавируса највише оболијева и умире због недисциплине. Указујемо да нико због своје недисциплине нема право да угрожава друге и да је задатак сваког грађанина да буде дисциплинован и да позива, подстиче и опомиње и друге на то.

Национално координационо тијело поручује да је свако добродошао да помогне и допринесе напорима за очување здравља нације. У данима који слиједе свака рука подршке је добродошла. Због тога, позивамо да наставимо заједно, пуном снагом. Заједнички циљ мора бити заштита што више живота грађана Црне Горе.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ