Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Економска независност жена представља један од најважнијих услова да жена буде равноправна у друштву

Економска независност жена представља један од најважнијих услова да жена буде равноправна у друштву
Датум објаве: 06.12.2019 13:18 | Аутор: ПР Слузба

Испис Штампај страницу


Национални закони и стратешка документа обавезују све медије да избјегавају родне стереотипе и родну дискриминацију и да активно доприносе политици родне равноправности, поручила је начелница за родну равноправност у министарству за људска и мањинска права, Биљана Пејовић на првом међународном скупу бизниса и женског предузетништва у југоисточној Европи који је организован у Подгорици. Тема овог скупа била је  „Утицај медија на развој жеског предузетништва у југоисточној Европи“ који је окупио бројне представнике релевантних институција, предузетнике/це, представнике/це медија и представнике/це удружења.

Начелница Пејовић је казала да обавеза црногорских медија произилази из Устава Црне Горе, Закона о родној равноправности, Плана акције за постизање родне равноправности у Црној Гори 2017-2021, Закона о медијима, Закона о радио-дифузији, Закона о јавним радио-дифузним сервисима Црне Горе и Кодекса новинара Црне Горе.

У Црној Гори женско предузетништво препознато је као један од важних услова за укупни економски развој Црне Горе и успостављање пуне родне равноправности, такође од изузетног значаја је успјешна сарадња свих релевантних актера у овој области” рекла је Пејовић.

Према њеним ријечима важну улогу и посебан допринос наведеном могу и треба да пруже медији од којих се такође очекује дјеловање које је проактивно, усмјерено на развој свијести о значају родне равноправности, а посебно на активности промоције успјешних пословних жена и резултата које оне у свом раду свакодневно постижу.

Она је казала да медији имају веома важну улогу у рушењу стереотипа, у процесу развоја родне равноправности.

 “Економска независност жена представља један од најважнијих услова да жена буде равноправна у друштву. Женско предузетништво и оснаживање жена кроз јачање њихове улоге у привреди представља значајан економски потенцијал и доприноси развоју сваке земље. Ипак у патријахалним друштвима жене се још нијесу ослободиле двоструког терета – неплаћеног рада у кући и мање плаћеног рада у односу на мушкарце  на рандом мјесту”, саопштила је Пејовић.

Повећање броја предузетница и лидерки у управљачким структурама компанија, новинари/ки не доживљавају у потпуности као важан услов за економски развој друштва једнаких могућности којем треба активно да доприносе, закључила је Пејовић.

Министарство за људска и мањинска права