Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Медији су важан фактор у елиминисању стереотипа и промоцији родне политике

Медији су важан фактор у елиминисању стереотипа и промоцији родне политике
Датум објаве: 04.12.2019 10:57 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


ммпПланом активности за постизање родне равноправности за период 2017-2021,  медији су препознати као важан фактор који треба да ради на елиминисању стереотипа и увођењу родне политике, истакла је представница Министарства за људска и мањинска права Дјована Дјокај на обуку за представнике/це медија.

Обука се организује у оквиру пројектаПодршка промоцији родне равноправности” која је још једна потврда добре сарадње и дугогодишњег партнерства са Мисијом ОЕБС-а у Црној Гори.

Она је казала да медији имају веома важну улогу у демократском друштву, самим тим и када је у питању коришћење родно сензитивног језика.

“На први поглед коришћење родно сензитивног језика може изгледати формално, али дугорочно има за циљ повећање свијести о учешћу жена у јавном животу и у процесима одлучивања. Улога медија је велика и обавезујућа у промовисању родне равноправности, те борби против родних стереотипа и сексизма” рекла је Дјокај.

Према њеним ријечима, анализе медијских садрзаја, како у Црној Гори, тако и у региону показују да иако живимо у 21. вијеку, одређени медији и даље репродукују различите родне стереотипе и не промовишу родну равноправност у довољној мјери.

Представница Мисије ОЕБС-а у Црној Гори, Александра Црвеница,је саопштила да родна равноправност  кључни демократски принцип, те стога подржавамо рад Одељења за родну равноправност Министарства за људска и мањинска права.

Она је казала да медији из цијелог свијета играју важну улогу у разбијању застарјелих ставова и стереотипа.

“Такође, медији утичу и обликују мишљење. Као новинари/ке, ви сте на челу промовисања друштвених промена - у изградњи друштва које вриједнује равноправност и не толерише дискриминацију било које врсте. У свим причама које пишете можете да се борите за родну равноправност у Црној Гори”, истакла је Црвеница.

Према њеним ријечима, Црна Гора је прилагодила националну стратегију за промоцију родне равноправности којом је утврђен циљ да се побољша знање новинара о родној равноправности.

Министарство за људска и мањинска права