Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Мехмед Зенка - Искуство Ирске подршка Црној Гори

Мехмед Зенка - Искуство Ирске подршка Црној Гори
Датум објаве: 13.03.2019 18:00 | Аутор: Министарство за људска и мањинска права

Испис Штампај страницу


ММПИрска је више него спремна да помогне државама у процесу приступања Европској унији, али и да размјењује примјере добре праксе и искуства констатовали су министри Мехмед Зенка и Дејвид Стентон током разговора на маргинама 63. засиједања Комисије за статус жена у Њујорку.

Министар Зенка је истакао да га радује чињеница да је Ирска остварила велики економски напредак од уласка у Европску унију и додао да Црна Гора остварује добар напредак на путу ка свом пуноправном чланству. Он је министра правде Ирске Дејвида Стентона, који прати област једнакости, имиграција и интеграција, упознао са чињеницом да је Црна Гора мала земља, али да иста има велики економски потенцијал. Остварили смо чланство у НАТО савез и наша је држава тим више сигурна дестинација за улагање иностраних инвеститора, рекао је министар Зенка.

Министар је изразио задовољство због чињенице да Ирска види Црну Гору као партнера у размјени искустава и позитивних пракси.

Министар Стентон је изјавио да је Ирска такође мала земља, али да је спремна да своје огромно искуство, посебно у процесу приступања Европској унији, подијели са свим државама, те да је важно да мале земље подупиру једна другу. Он је изразио увјерење да ће Црна Гора у најскорије вријеме постати чланица Европске уније. Према његовим ријечима, Ирска је након дуго времена пронашла свој мир и у том процесу су жене имале велику улогу.

Саговорници су се сагласили да су теме којима се бави 63. засиједање Комисије за статус жена актуелне и да представљају изазов за наредни период.

Министарство за људска и мањинска права