Manja slova Veća slova RSS

>

Uskršnja čestitka ministra Mehmeda Zenke

Datum objave: 13.04.2017 12:52 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


U ime Ministarstva za ljudska i manjinska prava i u svoje ime, upućujem pravoslavnom i katoličkom sveštenstvu i vjernicima/ama najsrdačnije čestitke povodom Uskrsa, najvećeg  hrišćanskog praznika.

Budući da Uskrs slavi povratak u život Isusa Hrista, želim da svima koji ga proslavljaju donese novu nadu, spokoj, veće razumijevanje i poštovanje sebi bližnjeg, ali i opraštanje loših riječi, loših namjera i loših djela. Praznici poput ovog posebno ukazuju na potrebu da izbjegavamo podjele u cilju opšteg napretka naše zajedničke domovine Crne Gore.

Univerzalni karakter Uskrsa pruža nam priliku da se podsjetimo temeljnih vrijednosti, jer obilježavanje ovog najstarijeg hrišćanskog praznika proslavlja dokaz da su te vrijednosti osnova, ne samo vjere, nego i bogatog suživota u viševjerskoj i višenacionalnoj Crnoj Gori.

Dobri odnosi izmjeđu različitih vjera u Crnoj Gori traju vjekovima, njeguju se i unaprijeđuju. Hrišćani vjeruju da je svojim stradanjem Isus Hrist spasio čovječanstvo, pružio mu priliku da shvati dublje istine i zagleda se u sebe i svoj odraz, prepoznajući grehove i učeći da prašta. Svojom nesebičnom žrtvom, Hrist je naučio ljude kolika je veličina praštanja i ljubavi, ali i koliko pogubna može biti nesvjesnost.

Zato je jedna od glavnih poruka Uskrsa da, ako praštamo, pobijeđujemo sve zlo, nastavljamo noseći mir i sklad u sebi, poštujući univerzalne vrijednosti hrišćanstva. Želim da ovaj praznik proslavite u krugu svojih porodica, u sreći i blagostanju, i duhu međusobnog uvažavanja, ljubavi i mira.

MINISTAR

Mehmed Zenka