Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Промоција вриједности правовремених здравствених прегледа

Промоција вриједности правовремених здравствених прегледа
Датум објаве: 20.02.2015 15:47 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Министарство за људска и мањинска права данас је у наставку успјешне сарадње са Домом здравља у Даниловграду организовало други круг акције снимања штитне жљезде за припаднице ромске националноммпсти из Кампа Коник И.

Штитна жљезда има веома битну и сложену функцију у организму, она одржава нормални  метаболизам свих ћелија, утиче на правилну апсорпцију гликозе, синтезу беланчевина, затим на фреквенцију срчане активности, а самим тим на циркулацију крви у организму и још много ствари.Ова жљезда је директно одговорна за правилан физички и ментални развој и стање организма.
Разлога за поремећен рад штитне жљезде има много од којих су најчешћи: неправилна исхрана, неуредан живот, хронична нервоза и стрес, претерани напор током дужег временског периода и наравно насљедни фактор . Појачано или смањено лучење хормона штитне жљезде одражава се на рад срца, метаболизам, нервни систем, а код жена и на репродуктивну способност.

Лечење обољеле штитне жљезде је дуготрајан процес и треба га озбиљно схватити.

 Будући да до поремећаја у раду штитне жљезде много чешће долази код жена, оне би требало да буду знатно опрезније и да чешће иду на контроле. То је нарочито важно због чињенице да хипотиреоза, односно успорено лучење тироидног хормона жљезде, може негативно да се одрази на месечни циклус код жена, плодност и здравље бебе јер су тироидни хормони мајке неопходни за правилан развој плода у прва три месеца. Ако жљезда ослобађа превише тироидног хормона – стање познато као хипертиреоидизам- организам ради пребрзо, као прегрејана машина.

Прави узроци поремећеног рада штитне жљезде још нису довољно испитани, али се зна да наследни фактор, хронична инфекција жљезде и стрес представљају озбиљне факторе ризика.

Министарство у сарадњи са здравственим институцијама организује континуиране акције здравствених прегледа код припадница ромске популације у циљу истицања значаја редовних здравствених прегледа и превенције болести.

У здравственом систему не воде се евиденције које су засноване на етичкој, националној или некој другој припадности корисника/ца здравствене заштите. Међутим, сви који имају регулисан правни статус као и интерно расељена лица имају право на бесплатну здравствену заштиту у Црној Гори.

Досадашњим акцијама овог типа откривен је невелик број проблема код Ромкиња које су исказале интересовање да учествују у истим.  Акције имају велики успјех код жена у Никшићу и Камповима Коник јер се у свакој наредној акцији шири круг жена које показују све веће занимање како за своје здравље тако и за проблеме који муче чланове/ице њихових породица. У Дому Здравља  по завршетку активности, свака жена добија редовно едукативни материјал о најчешћим болестима и њиховој превенцији.

Данашња акција организована је у сарадњи са Црвеним крстом. Прије сваке активности Министарство врши процјену заинтересованости односно шта су у том моменту најчешћи проблеми код припадника/ца ове популације и, сходно томе, своје активности у том правцу.

На основу процјене Црвеног крста група жена из Кампа Коник И данас је урадила снимање штитне жљезде. Половини жена сугерисана је анализа хормона ове жљезде, али срећом, снимци нису показали проблеме озбиљнијег карактера.

Због великог интересовања и капацитета Дома Здравља, организоваће се додатно још једна оваква акција да би све жене које су се накнадно пријавиле, оствариле ту могућност.

Министарство за људска и мањинска права, заједно са Министарством здравља и Црвеним крстом апелује на све наше грађане/ке једнако, да воде више рачуна и покажу већу одговорност према свом здрављу. 

Непроцјенљива је вриједност правовременог прегледа.

 

Министарство за људска и мањинска права