Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Завршница пројекта "Транзиционом правдом до мултикултураллизма"

Завршница пројекта "Транзиционом правдом до мултикултураллизма"
Датум објаве: 30.06.2020 14:12 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


ммпИако у односу на земље у окружењу Црна Гора има релативно мала ратна насљеђа током 90-их, ратни злочини попут напада на Дубровник, депортације, Буковице, случаја Штрпци, Калуђерски лаз, Лоре, несталих црногорских резервиста, Мурина, али и прогон на политичкој и националној основи, ратне пропаганде и слично оставили су дубок траг на црногорско друштво након 90-их година. То се и данас донекле осјећа, речено је данас на завршници пројекта “Транзиционом правдом до мултикултурализма”, у организацији Центра за грађанско образовање (ЦГО).

Министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка поручио је да је пројекат прилика за даље унапријеђење разумијевања о људским и мањинским правима и развоја интеркултурализма у Црној Гори.

Он је казао да овај пројекат који је подржало Министарство за људска и мањинска права доприноси и имплементацији политике Владе Црне Горе у области унапријеђења равноправности и поштовања права мањинских народа и других мањинских националних заједница у Црној Гори. Зенка је саопштио да је Црној Гори неопходан процес транзиционе правде који ће бити усредсређен на изазове са којима се друштва у транзицији суочавају када се треба борити са насљеђем масовних кршења људских права.

Највеће богатство Црне Горе, уз обнову независности јесте то што сви њени грађани могу једни друге да гледају слободно и без стида у очи, што се немају чега стидјети, рекао је Зенка.

По Јавном конкурсу за финансирање пројеката/програма НВО-а у области заштите и унапријеђења права мањина, Министарство за људска и мањинска права је у протеклој години подржало 27 пројеката са скоро 360 000 еура, истакао је Зенка.

Далиборка Уљаревић, извршна директорка Центра за грађанско образовање на уводном излагању истакла је да налази истраживања јавног мњења у широком спекрту по питању транзиционе правде које је ЦГО сповело почетком марта ове године показује да грађани иако знају за ратне злочине 90-их и након четврт вијека нису спремни да конкретно говоре о тим дешавањимна, а што је последица дефинитивно мањак дијалога и одбијања суочавања са контроверзним питањима.

На округлом столу који је уследио на тему “Транзициона правда и културна сјећања о 90им – између одговорности и непожељног насљеђа”, своја излагања су имали академик ЦАНУ и универзитетски профессор др Шербо Растодер, професор Правног факултета УЦГ и бивши судија Европског суда за људска права у Стразбуру Небојша Вучинић, политичар и почасни Предсједник СДП-а Ранко Кривокапић и аналитичар Раде Бојовић.

 

Министарство за људска и мањинска права