Manja slova Veća slova RSS

>

Završnica projekta "Tranzicionom pravdom do multikulturallizma"

Završnica projekta "Tranzicionom pravdom do multikulturallizma"
Datum objave: 30.06.2020 14:12 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


mmpIako u odnosu na zemlje u okruženju Crna Gora ima relativno mala ratna nasljeđa tokom 90-ih, ratni zločini poput napada na Dubrovnik, deportacije, Bukovice, slučaja Štrpci, Kaluđerski laz, Lore, nestalih crnogorskih rezervista, Murina, ali i progon na političkoj i nacionalnoj osnovi, ratne propagande i slično ostavili su dubok trag na crnogorsko društvo nakon 90-ih godina. To se i danas donekle osjeća, rečeno je danas na završnici projekta “Tranzicionom pravdom do multikulturalizma”, u organizaciji Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka poručio je da je projekat prilika za dalje unaprijeđenje razumijevanja o ljudskim i manjinskim pravima i razvoja interkulturalizma u Crnoj Gori.

On je kazao da ovaj projekat koji je podržalo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava doprinosi i implementaciji politike Vlade Crne Gore u oblasti unaprijeđenja ravnopravnosti i poštovanja prava manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u Crnoj Gori. Zenka je saopštio da je Crnoj Gori neophodan proces tranzicione pravde koji će biti usredsređen na izazove sa kojima se društva u tranziciji suočavaju kada se treba boriti sa nasljeđem masovnih kršenja ljudskih prava.

Najveće bogatstvo Crne Gore, uz obnovu nezavisnosti jeste to što svi njeni građani mogu jedni druge da gledaju slobodno i bez stida u oči, što se nemaju čega stidjeti, rekao je Zenka.

Po Javnom konkursu za finansiranje projekata/programa NVO-a u oblasti zaštite i unaprijeđenja prava manjina, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava je u protekloj godini podržalo 27 projekata sa skoro 360 000 eura, istakao je Zenka.

Daliborka Uljarević, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje na uvodnom izlaganju istakla je da nalazi istraživanja javnog mnjenja u širokom spekrtu po pitanju tranzicione pravde koje je CGO spovelo početkom marta ove godine pokazuje da građani iako znaju za ratne zločine 90-ih i nakon četvrt vijeka nisu spremni da konkretno govore o tim dešavanjimna, a što je posledica definitivno manjak dijaloga i odbijanja suočavanja sa kontroverznim pitanjima.

Na okruglom stolu koji je usledio na temu “Tranziciona pravda i kulturna sjećanja o 90im – između odgovornosti i nepoželjnog nasljeđa”, svoja izlaganja su imali akademik CANU i univerzitetski professor dr Šerbo Rastoder, profesor Pravnog fakulteta UCG i bivši sudija Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu Nebojša Vučinić, političar i počasni Predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić i analitičar Rade Bojović.

 

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava