Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

РОМАЦТЕД:Подршка изградњи капацитета локалних власти и ефикасног учешћа Рома у локалним плановима и пројектима

РОМАЦТЕД:Подршка изградњи капацитета локалних власти и ефикасног учешћа Рома у локалним плановима и пројектима
Датум објаве: 19.09.2018 18:19 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Министар за људска и мањинска права, Мехмед Зенка састао се данас са шефицом програмске канцеларије Савјета Европе у Црној Гори Ангелом Лонго и њеним сарадницима, поводом резимирања активности предвиђених РОМАЦТЕД пројектом у прва три мјесеца.

РОМАЦТЕД пројекат или  “Промовисање доброг управљања и оснаживања Ромске заједнице на локалном нивоу” је заједнички програм Европске уније и Савјета Европе који ће бити имплементиран од стране Тима Савјета Европе за Роме и Путнике и Канцеларије Генералног директората Савјета Европе за програме у Црној Гори, Албанији, Босни и Херцеговини, бившој југословенској Републици Македонији, Турској и на Косову. Он је покренут у циљу јачања политичке воље и подршке локалном развоју кроз изградњу капацитета локалних власти и ефикасног учешћа Рома у локалним плановима и пројектима у јулу ове године. Новина у вези са поменутим пројектом је да ће се активности одвијати на локалном нивоу али и да ће подразумјевати интензивну сарадњу са националним институцијама.

Министар Зенка је поздравио веома добру координацију у спровођењу заједничких активности коју Министарство за људска и мањиска права остварује са програмском канцеларијом Савјета Европе у Црној Гори.

Шефица програмске канцеларије Савјета Европе у Црној Гори Ангела Лонго је навела да је пројекат Ромацтед (РОМАЦТЕД) веома важан, јер доноси новине у активности  када је у питању сарадња на локалном нивоу, али да  ће то подразумијевати интензивнију сарадњу са националним институцијама. Она је навела да ће се у будућносту инсистирати на бољој кординацији између институција на локалном и државном нивоу.

Истакнуто је да ће Министарство за људска и мањинска права пружити активну подршку у спровођењу програма на локалном нивоу у оквиру својих надлежности, у духу Меморандума о разумијевању у оквиру програма РОМАЦТЕД.

На крају, потврђена је и спремност Министарства да информише о идентификованим потребама политике за социјално укључивање Рома и Египћана на локалном и  националном нивоу, те да ће учествовати у релевантним догађајима на националном, регионалном и међународном нивоу.