Manja slova Veća slova RSS

>

Zenka- Petrović: Velika podrška potencijalnim žrtvama u Skloništu za žrtve trgovine ljudima

Zenka- Petrović: Velika podrška potencijalnim žrtvama u Skloništu za žrtve trgovine ljudima
Datum objave: 04.10.2017 16:05 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Zakonodavstvo iz oblasti zaštite ženskih ljudskih prava je dobro, međutim uspješna primjena istih još uvijek je daleko od onog što se želi postići, zaključeno je danas tokom razgovora ministra za ljudska i manjinska prava Mehmeda Zenke sa predsjednicom NVO „Crnogorski ženski lobi“ Aidom Petrović i njenom saradnicom Valentinom Vlahović.

Gospođa Petrović informisala je bliže ministra o radu ove organizacije, te da ista već trinaest godina sa Vladom Crne Gore usješno realizuje projektne aktivnosti u vezi sa funkcionisanjem Skloništa za žrtve trgovine ljudima i SOS linije za žrtve trafikinga.

Ministar je sa sagovornicama razmijenio utiske o izazovima sa kojima se susrijeću žene iz njihove organizacije u okvirima podrške i pružanja pomoći licima koja su potencijalne žrtve trgovine ljudima. On je uputio iskrene riječi hvale ženama iz ove nevladine organizacije  za trud, nesebičnost, ljubav koju ulažu dvadesetčetvoročasovno svakog dana, kako bi se pružila neophodna pomoć licima koja su štićenici i štićenice Skloništa za žrtve trgovine ljudima.

Petrović je navela da su štićenice Skloništa, nerijetko, maloljetnice iz romske populacije, zbog čega je ova organizacija dodatno uključena u nekoliko projekata koji se odnose upravo na prevenciju ugovorenih maloljetnih brakova kod romske populacije, ekonomsko osnaživanje žena iz ranjivih kategorija, te obuke u vezi sa sticanjem zanatskih vještina.

Vlahović je upoznala ministra Zenku sa radom Centra za reintegraciju kojeg je ova organizacija uspješno pokrenula prošle godine, a uz podršku Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) u Crnoj Gori. Prema njenim riječima, ovaj servis podrške je i licima koja su boravila u Skloništu od velikog značaja u cilju njihovog ponovnog i uspješnog uključivanja u društvo.

Na sastanku je dogovoreno da će ministar narednih dana obići Sklonište i Centar za reintegraciju.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava