Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Саопштење Министарства за људска и мањинска права

Датум објаве: 28.05.2013 17:35 | Аутор: ММП

Испис Штампај страницу


Поводом све већег интересовања институција и појединаца, а по истеку рока за предају документације за пријављивање припадника мањинских народа за учешће на електорској скупштини за избор чланова мањинских савјета у Црној Гори, Министарство за људска и мањинска права обавјештава јавност о сљедећем:

Сходно члану 33 Закона о мањинским правима и слободама, Министарство за људска и мањинска права је, у сарадњи са представницима савјета, израдило Правила за избор чланова савјета мањинског народа или друге мањинске националне заједнице која су објављена у Службеном листу Црне Горе број 12/13 од 01. марта 2013. године. Доношењем овог документа створене су правне претпоставке за процес избора нових састава мањинских савјета.

Министарство је, путем средстава јавног информисања, упутило позив грађанима за пријављивање за учешће на електорској скупштини који је садржао услове и попис потребне документације, као и рок за пријављивање.

Сви постојећи савјети су образовали своје изборне комисије које су примале и провјеравају документацију о испуњености услова за учешће на електорској скупштини. Рјешењем министра за људска и мањинска права од 29.04.2013.године, образована је шесточлана Радна група за праћење процеса избора за чланове савјета мањинског народа или друге мањинске националне заједнице, која је састављена од представника Министарства за људска и мањинска права, Министарства за информационо друштво и телекомуникације и Министарства унутрашњих послова. Имајући у виду веома презицно Правилима дефинисане услове, као и пратеће обрасце, како за кандидате за електоре, тако и за лица која тим електорима својим потписом дају подршку, Радна група већ провјерава пристиглу документацију у смислу: потребног броја потписа, могућег дуплирања потписа, за који је савјет дата подршка, да ли је то лице исте националне припадности као и савјет који се бира, кроз личне податке ће се провјерити пунољетност лица и да ли се то лице налази у Централном бирачком списку. Уколико поднијета документација садржи одређене недостатке, подносиоцу пријаве се даје рок да отклони те недостатке. Према лицу које у било ком дијелу процеса извши било какву злоупотребу, покренуће се одговарајући поступак. Цијела процедура се обавља у складу са законским рјешењима о заштити личних података.

На основу поднијетих пријава, послије провјера, изборне комисије ће утврдити списак електора. На основу овог списка, заказује се електорска скупштина. Рок за одржавање електорске скупштине не може бити краћи од 15 дана нити дужи од 45 дана од дана доношења одлуке о сазивању електорске скупштине. На самој електорској скупштини, уз дефинисану процедуру, биће изабран преостали број чланова савјета. Савјети се региструју код Министарства, чиме стичу својство правног лица и право да се финансирају из буџета Министарства.

Закон о мањинским правима и слободама и Правила за избор чланова савјета мањинског народа или друге мањинске националне заједнице су јасан и прецизан нормативни оквир, који омогућава демократски избор чланова савјета и њихово даље дјеловање у друштвеном амбијенту Црне Горе. Треба још једном напоменути да савјет мањине, као својеврсностан вид мањинске самоуправе, представља и заступа мањину; подноси предлог државним органима, органима локалне управе и јавним службама за унапређење и развој права мањина и њихових припадника; подноси иницијативу Предсједнику Црне Горе да закон којим се нарушавају права мањина и њихових припадника не прогласи; учествује у планирању и оснивању васпитно-образовних институција; даје мишљење на предметне програме који изражавају посебност мањина; предлаже упис одређеног броја студената на Универзитет Црне Горе; покреће иницијативу за измјену прописа и других аката којима се уређују права припадника мањина. Ради изградње међусобног повјерења, о питањима о којима расправљају органи државне власти и јавне службе, а тичу се права мањина и њихових припадника, неопходно је остварити сарадњу са савјетима мањина.

Већ током ове године, Министарство за људска и мањинска права ће направити анализу досадашње имплементације Закона о мањинским правима и слободама, која ће посебно обухватити рад и функционисање институција образованих у складу са овим прописом, а уколико се укаже потреба за измјенама закона Министарство ће преузети и те активности. Иницијативе које се могу чути од стране појединаца, институција и невладиних организација у дијелу избора и функционисања савјета и Фонда за заштиту и остваривање мањинских права, као институције образоване од стране Скупштине Црне Горе, ће бити озбиљно размотрене од стране Министарства, а све у циљу што квалитетнијег рада и унапређења положаја мањина у нашем друштву.