Manja slova Veća slova RSSDirektorat za unapređenje i zaštitu ljudskih prava i sloboda

17.08.2015.

Reagovanje na homofobično nasilje u diskoteci "Top Hill" u Budvi

Povodom napada radnika obezbjeđenja u diskoteci "Top Hill", u Budvi, na dvojicu pripadnika lgbt zajednice, koji se desio 16. avgusta 2015. godine, u pomenutoj diskoteci, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava najoštrije osuđuje napad i počinioca istog, te poziva još jednom sve građane/ke na jedno mirno, respektabilno ponašanje i poštovanje i uvažavanje različitosti.

31.07.2015.

Numanović-Žurić: Neophodno obezbijediti ista prava svih građana/ki bez obzira na različitosti

Numanović-Žurić: Neophodno obezbijediti ista prava svih građana/ki bez obzira na različitosti

Ministar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović i predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić potpisali su danas, 31. jula 2015. godine Sporazum o saradnji u oblasti unapređenja osnovnih ljudskih prava i jačanju tolerancije prema osobama drugačije seksualne orijentacije.

30.07.2015.

Obrazovanje i tolerancija ključni za razvoj svake zajednice

Obrazovanje i tolerancija ključni za razvoj svake zajednice

"LGBT Forum Progres" uz podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava organizuje redovno skupove sa zanimljivim i aktuelnim temama iz oblasti unapređenja kvaliteta života pripadnika/ca lgbt zajednice. Tema poslednjeg skupa bila su iskustva Francuske u prihvatanju lgbt zajednica i njena uključenost u sve društvene tokove, o kojima je govorila ambasadorka Republike Francuske Veronik Brumo

01.07.2015.

Održana XI sjednica Savjeta za zaštitu od diskriminacije

Održana XI sjednica Savjeta za zaštitu od diskriminacije

Danas je održana XI sjednica Savjeta za zaštitu od diskriminacije kojom je predsjedavao dr Igor Lukšić, predsjednik Savjeta i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija.

30.06.2015.

Edukacija o zabrani diskriminacije i zaštiti prava osoba sa invaliditetom

Edukacija o zabrani diskriminacije i zaštiti prava osoba sa invaliditetom

U okviru plana edukacije o primjeni antidiskriminacionog zakonodavstva i antidiskriminatornom ponašanju i praksi, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Misija OEBS-a u Crnoj Gori, realizovali su dvodnevni seminar/radionicu na temu zabrane diskriminacije i zaštite prava osoba sa invaliditetom. Polaznici/e ovogodišnje obuke su predstavnici/e Vrhovnog državnog tužilaštva.

17.06.2015.

Predlog zakona o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom

Uvažavajući zahtjev nevladinih organizacija koje se bave zaštitom prava osoba sa invaliditetom da se novi Zakon o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom nađe u nadležnosti resora ljudskih i manjinskih prava, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava je 2014. započelo se sa njegovom izradom. Osnovni razlozi za donošenje novog Zakona o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom prepoznati su u potrebi da se zakonskom regulativom utvrde zaštita prava i zabrana diskriminacije osoba sa invaliditetom i poboljša kvalitet njihovog života.

11.06.2015.

“Ljudska prava i zaštita od diskriminacije kroz proces EU integracija”

“Ljudska prava i zaštita od diskriminacije kroz proces EU integracija”

O samom značaju članstva u Evropskoj uniji kao i unapređenju ljudskih prava sloboda u integracionom procesu, diskutovalo se danas na okruglom stolu koji je Ministartsvo za ljudska i manjinska prava organizovalo na temu “Ljudska prava i zaštita od diskriminacije kroz proces EU integracija”, a u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova i evropskih integracija, odnosno Kancelarijom glavnog pregovarača.

11.06.2015.

Dodatne konsultacije o Predlogu Zakona o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom

Na današnjoj sjednici Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine CG, raspravljalo se o Predlogu zakona o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom.

10.06.2015.

Najava: "Ljudska prava i zaštita od diskriminacije kroz proces EU integracija"

Ministar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović otvoriće sjutra, 11.juna, okrugli sto na temu „Ljudska prava i zaštita od diskriminacije kroz proces EU integracija” koji će se održati u hotelu Podgorica, sa početkom u 10:30 časova.

28.05.2015.

V ciklus edukacije iz oblasti antidiskriminatornog ponašanja i prakse

V ciklus edukacije iz oblasti antidiskriminatornog ponašanja i prakse

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u saradnji sa Misijom OEBS-a u Crnoj Gori započelo je danas sa edukativnim ciklusom iz oblasti antidiskriminatornog ponašanja i prakse. Ova saradnja uspješno realizuje sistem obuke svih onih koji su dužni/e da prepoznaju diskriminaciju i pružaju zaštitu od iste po bilo kom osnovu, i to već petu godinu za redom. Prvi seminar/radionica petog ciklusa bavi se opštim pravnim režimom zabrane diskriminacije –antidiskriminacionim zakonodavnim okvirom sa mehanizmima zaštite.