Manja slova Veća slova RSSDirektorat za unapređenje i zaštitu ljudskih prava i sloboda

15.06.2016.

Održana panel diskusija "Doprinos unapređenju kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori“

Održana panel diskusija  "Doprinos unapređenju kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori“ LGBT zajednica u Podgorici je mnogo vidljivija nego u ostalim crnogorskim opštinama, ocijenjeno je na panel diskusiji "Doprinos unapređenju kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori“ i poručeno da mora biti svjesno da su svi pojedinci različiti i da razlike ne smiju biti razlog diskriminacije.

14.06.2016.

Najava: Ministar Numanović u radnoj posjeti opštini Berane

Najava: Ministar Numanović u radnoj posjeti opštini Berane

Ministar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović boraviće sjutra, 15. juna 2016. godine, u radnoj posjeti opštini Berane i razgovarati sa predsjednikom opštine Dragoslavom Šćekićem i njegovim saradnicima/ama o aktivnostima ove Opštine na unapređenju stanja ljudskih i manjinskih prava, sa posebnim akcentom na prava i slobode pripadnika/ca ranjivih grupa i politiku jednakih mogućnosti.

14.06.2016.

Najava: Panel diskusija „Doprinos unapređenju kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori“

Najava: Panel diskusija „Doprinos unapređenju kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori“

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u saradnji sa NVO Juventas i Queer Montenegro, organizuje panel diskusije u deset crnogorskih opština sa kojima je Ministarstvo potpisalo Memorandume o saradnji u borbi protiv diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta. Prva panel diskusija održaće se sjutra, 15. juna u Podgorici, u novoj zgradi Skupštine Glavnog grada sa početkom u 11h.

13.06.2016.

Javni poziv za uključivanje u Javnu raspravu o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Zabrani diskriminacije

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, u skladu sa Uredbom o postupku i načinu sprovođenja Javne rasprave u pripremi zakona (“Službeni list Crne Gore”, broj 12/12), pokreće Javnu raspravu o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije i upućuje javni poziv svim zainteresovanim građanima/kama, stručnim i naučnim institucijama, državnim organima, Glavnom gradu, Prijestonici i opštinama, strukovnim udruženjima, političkim partijama, sindikatima, savjetima manjina, vjerskim zajednicama, nevladinim organizacijama, medijima i drugim zainteresovanim organizacijama, zajednicama i pojedinicima/kama

10.06.2016.

Održana radionica "Iskustva i prakse implementacije zakona o istopolnim zajednicama"

Održana radionica "Iskustva i prakse implementacije zakona o istopolnim zajednicama"

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava je, pod okriljem projekta PREDIM, a u saradnji sa Savjetom Evrope, implementiralo radionicu na temu: "Iskustva i prakse implementacije zakona o istopolnim zajednicama". Radionica je održana uz učešće predstavnika/ca nacionalnih institucija, institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, te predstavnika/ca organizacija civilnog društva i medija u Crnoj Gori.

17.05.2016.

Saopštenje: Crnogorska delegacija na UNESCO Konferenciji “Out in the open” u Parizu

Saopštenje: Crnogorska delegacija na UNESCO Konferenciji “Out in the open” u Parizu

Generalna direktorica Direktorata za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje lica sa posebnim potrebama u Ministarstvu prosvjete Arijana Nikolić-Vučinić, generalna direktorica Direktorata za unapređenje i zaštitu za ljudskih prava u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Blanka Radošević-Marović, nacionalni koordinator sprovođenja Strategije za poboljšanje kvaliteta života LGBT osoba u Vladi Crne Gore Jovan Kojičić i predstavnica NVO Juventas Jelena Čolaković prisustvuju dvodnevnoj konferenciji “Out in the open”, koja se održava u Parizu u organizaciji UNESCO-a, povodom odgovora sektora obrazovanja na nasilje uslovljeno seksualnom orijentacijom i rodnim identitetom.

17.05.2016.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije, 17. maj

Danas se u svijetu obilježava Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije. Na ovaj dan, 1990. godine, Generalna skupština Svjetske zdravstvene organizacije zvanično je skinula homoseksualnost sa njene liste mentalnih oboljenja. Na taj način prekinuto je stogodišnje trajanje „medicinske“ homofobije. Pomenuta odluka ima svakako atribut istorijskog, i od 2014. godine, 17. maj se obilježava kao dan borbe protiv homofobije i transfobije.

16.05.2016.

Susret Numanović- Vodač: Prava lica sa invaliditetom zahtjevaju punu pažnju

Susret Numanović- Vodač: Prava lica sa invaliditetom zahtjevaju punu pažnju

Ministar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović razgovarao je danas sa NJ.E. Margaret En Uehara, ambasadorkom SAD u Crnoj Gori i Džonom L. Vodačem, advokatom specijalizovanim za prava lica sa invaliditetom, koji boravi u Crnoj Gori, u okviru Spiker programa koji sprovodi ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori u saradnji sa nevladinom organizacijom Centar za antidiskriminaciju „Ekvista“ iz Crne Gore.

13.05.2016.

Završen ovogodišnji IDAHO Forum IV

Završen ovogodišnji IDAHO Forum IV

Generalna skupština Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) 17. maja 1990. godine, skinula je homoseksualnost sa svoje liste mentalnih oboljenja. Time je prekinuto jednovjekovno trajanje „medicinske“ homofobije. Odluka SZO predstavlja istorijski datum i od 2014. godine, 17. maj se obilježava kao Medjunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHO). Polazeći od značaja ovog datuma, inicirano je njegovo obilježavanje kroz održavanje međunarodne konferencije koja bi bila posvećena pitanjima prava i sloboda LGBT osoba.

13.05.2016.

Čas na temu prava lica sa invaliditetom i zaštita od diskriminacije

Čas na temu prava lica sa invaliditetom i zaštita od diskriminacije

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, u saradnji sa Udruženjem paraplegičara Podgorica iz Podgorice, organizovalo je danas predavanje na temu „Prava lica sa invaliditetom i zaštita od diskriminacije “ u osnovnim školama „Milan Vukotić“ u Golubovcima i „Zarija Vujošević“ u Matagužima.