Manja slova Veća slova RSSDirektorat za unapređenje i zaštitu ljudskih prava i sloboda

26.07.2017.

Ministar Zenka razgovarao o saradnji na unaprijeđenju poštovanja ljudskih prava sa predsjednicima opština Žabljak i Šavnik

Ministar Zenka razgovarao o saradnji na unaprijeđenju poštovanja ljudskih prava sa predsjednicima opština Žabljak i Šavnik U razgovoru je konstatovano da tom ozbiljnom društvenom procesu, koji podrazumijeva brojne reforme u sistemu i društvu, treba pristupiti sistemski na način što će se obuhvatiti sve ključne oblasti društvenog života i unaprijediti društveni ambijent kojim se garantuju zaštita i poštovanje ljudskih prava i sloboda i sa lokalnog nivoa. S tim u vezi, ministar Zenka predložio je da se u cilju ostvarivanja vidljivijih rezultata saradnje, susreti i dijalog o aktuelnijm pitanjima intenziviraju u narednom periodu.

20.07.2017.

Kolašin domaćin radionice “Izrada lokalnih inkluzivnih LGBTI akcionih planova”

Kolašin domaćin radionice “Izrada lokalnih inkluzivnih LGBTI akcionih planova”

U Kolašinu je održana dvodnevna radionica “Izrada lokalnih inkluzivnih LGBTI akcionih planova”, koja je imala za cilj upoznavanje učesnika/ca sa pregledom postojećih lokalnih LGBTI akcionih planova u Evropi, razvijanjem vještina u izradi lokalnih akcionih planova u Crnoj Gori, te identifikovanjem i definisanjem ključnih pravaca djelovanja u okviru istih.

11.07.2017.

Obilježen Dan sjećanja na žrtve ratova vođenih na prostorima bivše SRFJ

Obilježen Dan sjećanja na žrtve ratova vođenih na prostorima bivše SRFJ

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na civilne žrtve ratova vođenih na prostorima bivše SFRJ u periodu 1991-2001., delegacija Vlade Crne Gore, u čijem sastavu su bili potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku i ministar pravde Zoran Pažin i ministarka bez portfelja Marija Vučinović, položila je danas cvijeće na spomen obilježje u parku „Pobrežje“, u Podgorici... Video

03.07.2017.

Javni poziv nevladinim organizacijama za predlaganje tri kandidata/kinje za člana/icu Komisije za praćenje sprovođenja Strategije za zaštitu lica sa invaliditetom od diskriminacije i promociju jednakosti za period 2017-2021 godine

U skladu sa Uredbom o načinu i postupku ostvarivanja saradnje organa državne uprave i nevladinih organizacija (''Sl.list CG''br. 7/12), Ministarstvo za ljudska i manjinska prava upućuje JAVNI POZIV nevladinim organizacijama za predlaganje tri kandidata/kinje za člana/icu Komisije za praćenje sprovođenja Strategije za zaštitu lica sa invaliditetom od diskriminacije i promociju jednakosti za period 2017-2021 godine.

23.06.2017.

Lista kandidata/kinja NVO

Na osnovu člana 13 Uredbe o načinu i postupku ostvarivanja saradnje organa državne uprave i nevladinih organizacija („Službeni list CG”, broj 07/12), Ministarstvo za ljudska i manjinska prava objavljuje Listu kandidata/kinja koji/e su predloženi/ne za člana/icu Komisije za praćenje sprovođenja Strategije za zaštitu lica sa invaliditetom od diskriminacije i promociju jednakosti za period 2017-2021 godine.

12.06.2017.

Javni poziv nevladinim organizacijama za predlaganje tri kandidata/kinje za Komisiju za praćenje sprovođenja Strategije za zaštitu lica sa invaliditetom od diskriminacije i promociju jednakosti za period 2017-2021.

U skladu sa Uredbom o načinu i postupku ostvarivanja saradnje organa državne uprave i nevladinih organizacija (''Sl.list CG''br. 7/12), Ministarstvo za ljudska i manjinska prava upućuje Javni poziv nevladinim organizacijama za predlaganje tri kandidata/kinje za člana/icu Komisije za praćenje sprovođenja Strategije za zaštitu lica sa invaliditetom od diskriminacije i promociju jednakosti za period 2017-2021 godine.

04.06.2017.

Sjutra počinje VII ciklus edukacija o primjeni antidiskriminacionog zakonodavstva, ponašanja i prakse

Ovogodišnji ciklus edukacija o primjeni antidiskriminacionog zakonodavstva, ponašanja i prakse počinje sjutra, 5. juna, u Pržnu. Edukativni ciklus Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Misija OEBS-a u Crnoj Gori uspješno realizuju sedmu godinu za redom.

19.05.2017.

Međunarodni ministarski forum IDAHOT 2017.

Međunarodni ministarski forum IDAHOT 2017.

Medjunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHO) koji se obilježava 17. maja prati, počev od 2013. godine i održavanje međunarodne konferencije posvećene pitanjima prava i sloboda LGBT osoba IDAHOT Forum. Ovogodišnji IDAHOT Forum održava se u Briselu i bavi se temom značaja porodice, odnosno jačanja uloge koju porodica ima u životu svakog pojedinca/ke, a posebno u kontekstu osoba koje su drugačije seksualne orijentacije.

17.05.2017.

Susret Zenka - Ozdemir: Savremena društva treba da cijene u većoj mjeri ljudske vrijednosti

Susret Zenka - Ozdemir: Savremena društva treba da cijene u većoj mjeri ljudske vrijednosti

Stvarajući zajedničku istoriju,razvijajući prijateljske međuljudske odnose, kulturu, običaje i tradiciju, Turska i Crna Gora, poštujući sistem starih vrijednosti, kao i tekovine savremenog doba i promjene koje ono donosi, ostvarile su blisku i veoma uspješnu saradnju, zaključeno je u razgovoru ministra za ljudska i manjinska prava Mehmeda Zenke i direktora turskog kulturnog centra u Podgorici Junus Emra, Džihana Ozdemira.

29.12.2016.

Predstavljen pripručnik za medije "Kako izvještavati o ženama sa invaliditetom"

Predstavljen pripručnik za medije "Kako izvještavati o ženama sa invaliditetom"

U organizaciji Ministarstva za ljudska i manjinska prava i NVO “Ženska akcija”, u Podgorici je predstavljen priručnik za medije - Kako izvještavati o ženama sa invaliditetom.