Manja slova Veća slova RSS

>

KONSULTACIJE O ZAŠTITI BRANITELJA_KI LJUDSKIH PRAVA U CRNOJ GORI - MINISTARSTVO ZA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA JE PRIMJER DOBRE PRAKSE

KONSULTACIJE O ZAŠTITI BRANITELJA_KI LJUDSKIH PRAVA U CRNOJ GORI - MINISTARSTVO ZA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA JE PRIMJER DOBRE PRAKSE
Datum objave: 15.09.2020 12:53 | Autor: PR Služba

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo za ljudska i manjinska prava (MLJMP) je učestvovalo u konsultacijama Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) sa državnim organima, Ombudsmanom i organizacijama civilnog društva o poštovanju prava i zaštiti braniteljki i branitelja ljudskih prava u Crnoj Gori. 

 

Tokom razgovora je akcentirano stanje u vezi sa braniteljima_kama ljudskih prava i predstavljeni su glavni nalazi što uključuje nedostatke u pogledu njihove zaštite i prakse koje obećavaju i doprinose podsticajnom i sigurnom okruženju za njihovo djelovanje.

 

MLJMP je istaklo svoju izraženu aktivnost u borbi protiv stereotipa i predrasuda pružajući pomoć građanima u razumijevanju i prihvatanju različitosti. Posebno je istaknuta   posvećenost promociji rodne ravnopravnosti, tolerancije i stvaranju okruženja u kojem su svi građani, bez ozbira na razlike u identitetu, prihvaćeni i bezbjedni. Ministarstvo je brzo i odlučno reagovalo na sve primjere mizoginije, heteroseksizma, etničke i vjerske netrpeljivosti bez obzira da li su žrtve bile novinari, građanski aktivisti ili obični građani.

 

MLJMP je naglasilo da kod unaprjeđenja prakse poštovanja ljudskih prava neophodno jačanje kapaciteta političkih partija i posebno obrazovanje njihovih lidera, članova i simpatizera o univerzalnosti i nedjeljivosti ljudskih prava. Neprihvatljivo je da se zbog neznanja ili nedovoljnog razumijevanja, ideološke ostrašćenosti i isključivosti čine ustupci prema nacionalizmu i mržnji i ignoriše bilo koje kršnje ljudskih prava. 

 

Kada se govori o zaštiti branitelja ljudskih prava, MLJMP je prepoznalo još uvjek problematičan odnos društva prema tzv. malim (“alternativnim”) vjerskim zajednica prema kojima je netrpeljivost i dalje izražena. Zakon o slobodi vjeroispovijesti je pružio optimalan okvir da se omogući vjerski pluralizam i od diskriminacije zaštite sve vjerske grupe, bez obzira na njihovu brojnost. Protivnici još uvjek važećeg Zakona o slobodi vjeroispovijesti suštinski se u praksi prepoznaju kao protivnici sekularnosti i savremenog koncepta ljudskih prava.

 

MLJMP je u prethodnom periodu naročito osnažilo proces konsultacija sa organizacijama civilnog društva o vladinim politikama i akcijama na polju ljudskih prava. Ukupno institucionalno iskustvo, pristup i rad MLJMP se prepoznaje kao primjer dobre prakse.

 

Otvorenost i posvećenost prema svima koji se u Crnoj Gori bave zaštitom ljudskih prava potvrđuje i činjenica da se od ukupnog budžeta Ministarstva za ljudska i manjinska prava  (nešto iznad 2,2 miliona eura) gotovo 85% sredstva direktno troši i usmjerava prema organizacijama civinog društva, među kojima su I najveći kritičari rada Vlade. Podrška i partnerstvo sa nevladnim organizacijama, savjetima nacionalnih manjina i vjerskim zajednicama u MLJMP se prihvata kao način da politike Vlade Crne Gore budu inkluzivne i konkretne, racionalne i produktivnijim. 

 

U ime MLJMP u konsultacijama su učestvovali državni sekretar mr Aleksandar Saša Zeković, Biljana Pejović, šefica Odjeljenja za poslove rodne ravnopravnosti i Sokolj Beganaj, savjetnik u Odjeljenju za inkluziju Roma i Egipćana.

 

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava