Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Састанак са представницама Мреже Златних савјетника Омбудсмана

Састанак са представницама Мреже Златних савјетника Омбудсмана
Датум објаве: 10.09.2020 12:02 | Аутор: ПР Слузба

Испис Штампај страницу


Генерална директорица Директората за унапређење и заштиту људских права и слобода Министарства за људска и мањинска права Бланка Радосевић Маровић, у уторак 8. септембра 2020. године одржала је састанак са представницама Мреже Златних савјетника Омбудсмана, Милицом Радуловић, Ианом Јовановић, Јасмином Беришај и Јаном Радуновић.  У разговору су учествовале и Душка Шљиванчанин, савјетница Заштитника за област права дјетета и Милица Јоксимовић, самостална савјетница у Министарству за људска и мањинска права.

Генерална директорица упознала је представнице Златних савјетника са надлежностима Министарства и начином на који Министарство, а посебно Директорат за унапређење и заштиту људских права и слобода ради на подизању свијести јавности у односу на прихватање различитости, толеранцију и недискриминацију. Представљен је законодавни и стратешки оквир којим се у Црној Гори обезбјеђује заштита људских права и заштита од дискриминације, посебно најрањивијих друштвених група како би им се омогућио што већи степен равноправности, слободе и једнакости са другима. Континуиране едукације и кампање подизања свијести које спроводимо последњих десет година су, такође, важан фактор ка постизању ових циљева , истакла је Радошевић-Маровић.

Представнице Златних савјетника посебно је интересовало колики утицај дјеца имају у односу на доношење одлука везано за питања која их се тичу, колика је партиципација дјеце у креирању и доношењу политика, закона, стратегија и сл. Представнице су посебно биле заинтересоване да чују о сарадњи Министарства са ЛГБТИ заједницом и мјерама које се подузимају за заштиту ове популације од дискриминације. Такође, једна од значајнијих тема која је разматрана на састанку било је питање дјеце - припадника ЛГБТИ популације, посебно адолесцената и њихових проблема у породичном и школском окружењу.

Представници Залтних савјетника Омбудсмана су изразили задовољство након одржаног састанка и успостављања комуникације са Министарством, те је договорено да се састанци одржавају и у будуће, нарочито када се појаве актуелни проблеми везани за поштовање права дјетета и њихове заштите од било којег облика дискриминације.

Министарство за људска и мањинска права