Manja slova Veća slova RSS

>

Sastanak sa predstavnicama Mreže Zlatnih savjetnika Ombudsmana

Sastanak sa predstavnicama Mreže Zlatnih savjetnika Ombudsmana
Datum objave: 10.09.2020 12:02 | Autor: PR Sluzba

Ispis Štampaj stranicu


Generalna direktorica Direktorata za unapređenje i zaštitu ljudskih prava i sloboda Ministarstva za ljudska i manjinska prava Blanka Radosević Marović, u utorak 8. septembra 2020. godine održala je sastanak sa predstavnicama Mreže Zlatnih savjetnika Ombudsmana, Milicom Radulović, Ianom Jovanović, Jasminom Berišaj i Janom Radunović.  U razgovoru su učestvovale i Duška Šljivančanin, savjetnica Zaštitnika za oblast prava djeteta i Milica Joksimović, samostalna savjetnica u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava.

Generalna direktorica upoznala je predstavnice Zlatnih savjetnika sa nadležnostima Ministarstva i načinom na koji Ministarstvo, a posebno Direktorat za unapređenje i zaštitu ljudskih prava i sloboda radi na podizanju svijesti javnosti u odnosu na prihvatanje različitosti, toleranciju i nediskriminaciju. Predstavljen je zakonodavni i strateški okvir kojim se u Crnoj Gori obezbjeđuje zaštita ljudskih prava i zaštita od diskriminacije, posebno najranjivijih društvenih grupa kako bi im se omogućio što veći stepen ravnopravnosti, slobode i jednakosti sa drugima. Kontinuirane edukacije i kampanje podizanja svijesti koje sprovodimo poslednjih deset godina su, takođe, važan faktor ka postizanju ovih ciljeva , istakla je Radošević-Marović.

Predstavnice Zlatnih savjetnika posebno je interesovalo koliki uticaj djeca imaju u odnosu na donošenje odluka vezano za pitanja koja ih se tiču, kolika je participacija djece u kreiranju i donošenju politika, zakona, strategija i sl. Predstavnice su posebno bile zainteresovane da čuju o saradnji Ministarstva sa LGBTI zajednicom i mjerama koje se poduzimaju za zaštitu ove populacije od diskriminacije. Takođe, jedna od značajnijih tema koja je razmatrana na sastanku bilo je pitanje djece - pripadnika LGBTI populacije, posebno adolescenata i njihovih problema u porodičnom i školskom okruženju.

Predstavnici Zaltnih savjetnika Ombudsmana su izrazili zadovoljstvo nakon održanog sastanka i uspostavljanja komunikacije sa Ministarstvom, te je dogovoreno da se sastanci održavaju i u buduće, naročito kada se pojave aktuelni problemi vezani za poštovanje prava djeteta i njihove zaštite od bilo kojeg oblika diskriminacije.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava