Manja slova Veća slova RSS

>

Učenici sa Cetinja se upoznali sa radom Ministarstva za ljudska i manjinska prava

Učenici sa Cetinja se upoznali sa radom Ministarstva za ljudska i manjinska prava
Datum objave: 13.06.2019 13:12 | Autor: PR Služba

Ispis Štampaj stranicu


Danas su u posjeti Ministarstvu za ljudska i manjinska prava boravili učenici JU Srednje stručne škole, JU Gimnazija i JU Osnovna škola "Njegoš“ sa Cetinja. Posjeta učenika je organizovana pod okriljem projekta „Da razumijevanje bude način“ finansiranog od strane Ministarstva za ljudska i manjinska prava, a koji implementira NVO Aktivna zona sa Cetinja.

Cilj projekta je, između ostalog, i podizanje nivoa informisanosti mladih sa Cetinja o položaju i ljudskim pravima LGBTI osoba, a posjeta ministarstvu predstavlja nastavak projektnih aktivnosti koje je ova nevladina organizacija realizovala u prethodnom periodu.

Učenike su primili zaposleni u ministarstvu, koji su im predstavili ulogu koju Ministarstvo za ljudska i manjinska prava ima u sistemu izvršne vlasti, njegove nadležnosti u kontekstu zaštite i unapređenja ljudskih prava i sloboda, kao i saradnju koju ono ostavaruje sa međunarodnim i domaćim partnerima na kreiranju društvenog ambijenta u kome se ljudska prava dosledno poštuju, a različitost i tolerancija njeguju kao osnovne vrijednosti koje doprinose jačanju kohezije crnogorskog društva.

Predstavnici ministarstva su upoznali učenike i sa praktičnim aktivnostima koje ono realizuje na jačanju društvenog prihvatanja marginalizovanih društvenih grupa, posebno LGBTI osoba. Takođe, predstavljen im je i niz publikacija koje je ministarstvo priredilo u prethodnom periodu, a koje imaju za cilj informisanje javnosti o savremenim međunarodnim standardima ljudskih prava i potrebi njihove implementacije u Crnoj Gori.

Učenici su u razgovoru sa zaposlenima u ministarstvu pokazali značajan nivo poznavanja ključnih pojmova iz oblasti zaštite od diskriminacije, kao i poznavanja problema sa kojima se LGBTI osobe suočavaju u svakodnevnom životu. Poseban interes su iskazali za položaj LGBTI osoba u crnogorskom društvu, njihovim zakonskim pravima, kao i specifičnim situacijama sa kojima se one sreću.

Predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava i predstavnica NVO Aktivna zona su se saglasili da je posjeta bila od velike koristi za informisanje učenika sa Cetinja o ljudskim pravima LGBTI osoba, kao i da ovakve aktivnosti doprinose promjeni društvene percepcije LGBTI osoba i njihovom snažnijem društvenom prihvatanju.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava