Manja slova Veća slova RSS

>

"Revizor" inkluzivnog karaktera sinoć na redovnom repertoaru CNP-a

"Revizor" inkluzivnog karaktera sinoć na redovnom repertoaru CNP-a
Datum objave: 03.12.2015 12:33 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo za ljudska i manjinska prava organizovalo je u saradnji sa Udruženjem mladih sa hendikepom Crne Gore praćenje predstave „Revizor“ koja je sinoć izvedena na redovnom repertoaru Crnogorskog narodnog pozorišta.

 Predstava je bila inkluzivnog karaktera, obzirom da se u publici našao veliki broj osoba različitog oblika invaliditeta, a prilagođena svakom od oblika invalidnosti. Uz pomoć gestovnog tumača, kao i potrebne tehničke opreme i prevodioca(naratora) za osobe oštećenog vida, svako ko je sinoć pratio „Revizora“ na velikoj sceni Crnogorskog narodnog, mogao je da uživa nesmetano i u punom značenju riječi. U smislu unapređenja integracionih procesa svih osoba drugačijih po bilo kojem osnovu u naše društvo, neophodno je raditi na opštoj informisanosti svih aktera u društvu koliko je matrijalno vrlo malo potrebno da se veliki koraci naprave.

Svi imaju jednake potrebe, samo ih na različite načine zadovoljavaju. Sinoćnji događaj bio je prvi ovoga tipa koji je krajnje uspješno realizovan na opšte zadovoljstvo svih učesnika/ca. Barijere su riječ koju moramo naći načina da prevazilazimo sve češće ako želimo govoriti o potpunom uključenju svih naših građana/ki u društvo.

 
Prema procjenama Ujedinjenih nacija osoba sa različitim oblicima invaliditeta u svijetu ima oko milijardu, a u Crnoj Gori vise od 10% od ukupnog stanovništva. Oni se svakodnevno suočavaju sa raznim preprekama u mnogim aspektima društva. Shodno tome, jasno je da ne uživaju u potpunosti jednaka prava kao i ostali dio društva. Iz ugla svojih nadležnosti, potrebno je da svi zadržimo pogled nad problemima sa kojima se naši sugrađani/ke sa invaliditetom susreću redovno, i pokrenemo promjenu u smislu uklanjanja barijera i omogućavanja veće pristupačnosti u svim sferama društvenog i javnog života.

 

Video: Izjava ministra Numanovića

Video: Izjava izvršne direktorice UMHCG-a Marine Vujačić

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava