Manja slova Veća slova RSS

>

Održana javna debata o novom Zakonu o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom

Održana javna debata o novom Zakonu o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom
Datum objave: 20.10.2015 22:46 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


U Bijelom Polju je danas održana javna debata o novom Zakonu o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom. Javna debata organizovana je u okviru projekta Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore ,,Kako Zakon postaje praksa", koji je finansijski podržala Britanska ambasada. Cilj javne debate je promocija novog Zakona o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom i podsticanje osoba s invaliditetom na korišćenje mehanizama koje on nudi.

Takođe,debata ima za cilj da i javne institucije i drugi subjekti  preduzmu mjere kako bi se smanjio stepen diskriminacije po osnovi invaliditeta.

Savjetnica Aleksandra Popović iz Direktorata za unapređenje i zaštitu ljudskih prava i sloboda govorila je na debate ispred Ministarstva za ljudska i manjinska prava. Ona je naglasila značaj donošenja novog Zakona o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom koji je usvojen u junu ove godine i čiji je predlagač bilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava. Ovih dana završen je trodnevni radni skup o harmonizaciji propisa sa Zakonom o zabrani diskriminacije osoba sa invaliditetom  koji je okupio relevantne eksperte i ekspertkinje iz ove oblasti  sa ciljem da urade analizu usklađenosti domaćeg zakonodavstva sa ovim Zakonom, što je od izuzetnog značaja za unapređivanje zakonskog okvira Crne Gore.

Na javnoj debati su svoja obraćanja imali i Miroslava-Mima Ivanović, programska asistenkinja iz Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore, Tufik Bojadžić potpredsjednik Opštine Bijelo Polje i Samir Guberiniić ispred lokalnih organizacija osoba s invaliditetom.

Sa debate je poručeno da su glavne planirane aktivnosti projekta održavanje javnih debata, izrada Vodiča kroz Zakon o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom, i online pravno savjetovaliste. Ideja  Javna debata  je da se osobe s invaliditetom i drugi subjekti upoznaju  i razjasne potencijalne nedoumice u vezi  sa novinama koje donosi Zakon o zabrani diskriminaciie lica sa invaliditetom.

 

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava