Manja slova Veća slova RSS

>

Zenka-Raičević: Doprinos Jevrejske zajednice međuvjerskoj sinergiji u Crnoj Gori visoko cijenjen

Zenka-Raičević: Doprinos Jevrejske zajednice međuvjerskoj sinergiji u Crnoj Gori visoko cijenjen
Datum objave: 03.10.2018 18:01 | Autor: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Ispis Štampaj stranicuJevrejska zajednica Crne Gore daje veliki doprinos ukupnoj međuvjerskoj sinergiji u Crnoj Gori i njen je značaj u društvu primjetan i visoko cijenjen izjavio je ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka pri susretu sa novoimenovanim predsjednikom Jevrejske zajednice Đorđem Raičevićem.

Zenka je ukazao na važnost dalje afirmacije i jačanja saradnje sa Jevrejskom zajednicom, istaknuvši veoma dobre odnose koji predstavljaju dodatan podstrek za saradnju u brojnim oblastima, naročito kulturi.
Ministarstvo za ljudska i manjinska prava kontinuirano organizuje konferencije koje imaju za cilj promovisanje univerzalnih vrijednosti zasnovanih na međuvjerskom i međureligiskom skladu, utemeljenih na solidarnosti i odgovornosti, jednakosti svih religija i uvjerenja.
Ministar Zenka očekuje da će dobra saradnja biti nastavljena i ubuduće, uz jačanje komunikacije kroz direktan pristup i dijalog, kao najkorektnije i najuspješnije sredstvo komunikacije za koje se Ministarstvo za ljudska i manjinska prava zalaže.
Predsjednik Jevrejske zajednice Đorđe Raičević, zahvalio je ministru Zenki na prijemu i istakao uspješnu saradnju sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava.
Raičević je istakao značaj jevrejskih praznika koji su svi istorijski povezani osim “Jom Kipura”, te predložio ideju stvaranja kulturno - edukativnog centra, koji bi bio otvoren u Glavnom gradu Podgorici. Prema njegovim riječima, ova inicijativa bi učvrstila veze sa lokalnim stanovništvom i doprinijela boljem upoznavanju društva sa istorijom i običajima jevrejskog naroda, o kojima se, kako je naglasio, danas ipak ne zna dovoljno.
Ministar Zenka je još jednom čestitao Raičeviću imenovanje predsjednika Jevrejske zajednice i poželio mu uspješan dalji rad, kao i kvalitetan nastavak saradnje.


Ministarstvo za ljudska i manjinska prava