Manja slova Veća slova RSS

>

Zajedničko saopštenje za javnost povodom dešavanja u Parizu Ministarstva za ljudska i manjinska prava i Islamske zajednice u Crnoj Gori

Zajedničko saopštenje za javnost povodom dešavanja u Parizu Ministarstva za ljudska i manjinska prava i Islamske zajednice u Crnoj Gori
Datum objave: 14.11.2015 17:47 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Ministar za ljudska i manjinska prava, dr Suad Numanović i reis Islamske zajednice Rifat Fejzić, održali su sastanak povodom nezapamćenih terorističkih napada sinoć u Parizu, u kojima su smrtno stradale i povrijeđene stotine nevinih ljudi.                   

Tim povodom,  obratili su se javnosti sledećim zajedničkim saopštenjem: 

“Pridužujemo se osudama  ekstremnog  djelovanja terorističke organizacije ISIL, koja ubijanjem nevinih ljudi, vjeruje da ostvaruje svoje fanatičke ciljeve. Takođe,  upućujemo izraze najdubljeg saučešća i solidarnosti porodicama nevinih žrtava strahovitog  zločinačkog djelovanja. 

Na ovakvo nedjelo nijedno dobronamjerno ljudsko biće u svijetu ne može ostati ravnodušno. Francuska je u fokusu napada terorista, a pitanje je do kada? Koja će sljedeća država biti na meti? 

Koliko je svijet sigurno mjesto? Ko je i u kojoj mjeri siguran bilo gdje? Nakon Pariza, 13. novembra 2015. godine, mnogi će postavljati ova pitanja sve češće, i s punim pravom i brigom za svoju sigurnost i bezbjednost svojih najbližih. 

Francuska je prvi put od Drugog svjetskog rata zatvorila svoje granice. Sad u bukvalnom smislu riječi, strah granicu čuva!

Izražavajući punu solidarnost sa građanima/kama Francuske, apelujemo još jednom na neophodnost odlučnog zajedničkog pristupa u rješavanju sve veće prijetnje savremenom društvu, terorizma.

Sinoć nije napadnut samo Pariz, napadnut je demokratski poredak, tekovine civilizacije, odnosno  njen sistem vrijednosti.

Ovo nije rat religija i ne bi ga trebalo doživljavati na taj način. Ovo je jasna slika sukoba između civilizovanog i varvarskog ponašanja.

Neophodno djelovati udruženim snagama protiv prijetnji koje su pred nama i koje sve ozbiljnije pokušavaju da naruše međuetnički sklad i civilizacijske vrijednosti. 

Imamo tu sreću da živimo na prostoru koji objedinjuje etničke, kulturne, vjerske i druge posebnosti. Zahvaljujući našem zajedničkom opredjeljenju da se razumijemo i uvažimo jedni druge, te su posebnosti naš sastavni dio, i nastavićemo da ih njegujemo. Islamska zajednica u Crnoj Gori i pripadnici/e  islamske vjere tome daju ogroman doprinos. Država i vjerske zajednice treba da rade na multinacionalnom i multikonfesionalnom skladu što je i opredjeljenje savremene Crne Gore.

Ministartsvo za ljudska i manjinska prava/Islamska zajednica u Crnoj Gori