Manja slova Veća slova RSS

>

Odložena Javna rasprava o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovjesti po drugi put

Odložena Javna rasprava o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovjesti po drugi put
Datum objave: 10.09.2015 17:46 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo za ljudska i manjinska prava je 10. septembra organizovalo Okrugli sto u Kotoru u sklopu Javne rasprave o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti. Mjesto održavanja okruglog stola u Kotoru određeno je već 3. avgusta kada je počela Javna rasprava.Okrugli stolovi su samo jedan od segmenata Javne rasprave. Sva zainteresovana javnost može eventualne komentare i sugestije dostaviti tokom predviđenog vremena za Javnu raspravu (40 dana), putem elektrnske pošte, faksom ili direktno u arhivu Ministarstva. 

Nakon dešavanja sa Okruglog stola u Bijelom Polju, Ministarstvo je izdalo saopštenje u kome je pojasnilo koji su uslovi i prostorni kapacitet Palate Bizante (broj mjesta za sjedenje) i apelovalo na vjerske zajednice da pošalju svoje predstavnike, a da građani koji, zbog tehničkih uslova palate Bizanti, ne budu u mogućnosti da prisustvuju, svoje mišljenje o Nacrtu zakona dostave na adresu Ministarstva. 

Od ranih jutranjih časova građani/ke su popunili mjesta za sjedenje u palati Bizanti. Kada je Javna rasprava trebalo da počne, prisutni su ultimativno tražili da svi koji su stajali ispred sale, i za koje nije bilo dovoljno mjesta, uđu ili da neće dozvoliti početak Okruglog stola. 

S obzirom na to da palata koja ima 50 mjesta za sjedenje ne može da primi nekoliko stotina ljudi, jasno je bilo da je ovaj ultimatum upućen s namjerom da organizator odustane od održavanja Orkuglog stola. Zatim je jedan od zahtjeva bio  da se Okrugli sto održi u većoj sali. Nakon toga, ministar dr Suad Numanović je predložio da se udovolji ovom zahtjevu i da se Javna rasprava održi u većoj sali.  Međutim, prisutni su reagovali da je i to neprihvatljivo, i na taj način odustali od sopstvenog zahtjeva navodeći ovog puta, da se na taj krši program Javne rasprave. 

Ovo sve govori u prilog da prisutnima nije bilo u interesu održavanje današnje Javne rasprave u Kotoru.

Ministar Numanović je nekoliko puta pokušao da otvori Okrugli sto. Zbog atmosfere koja je vladala u sali, to nije bilo moguće. Iz tog razloga odlučeno je da se održavanje Okruglog stola odloži. 

Ovakav razvoj situacije je jasno pokazao da prisutnima nije u interesu da se program Javne rasprave uredno sprovede, već da se nadalje odlaže. 

Okrugli sto u Kotoru je trebalo da bude još jedna prilika da se daju mišljenja i sugestije na Nacrt zakona, i svi prisutni su mogli da ih iskažu i da učestvuju u raspravi.   

Okrugli stolovi u okviru Javne rasprave su prilika da se iznesu stručna mišljenja i primjedbe u cilju dobijanja finalnog teksta Nacrta zakona. Takva dešavanja nisu mjesto za stvaranje nedemokratske i netolerantne atmosfere uz saopštavanje političkih stavova. Održavanje okruglih stolova je prilika da se kroz dijalog dođe do određenih rješenja. Ukoliko se odbaci takav pristup, kao što se desilo na Okruglim stolovima u Bijelom Polju i Kotoru, to ukazuje da su namjere prisutnih bile drugačije. 

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava nastavlja sa realizacijom Programa Javne rasprave i održavanjem Okruglih stolova, a pritisci ove vrste neće ispuniti pojedina očekivanja da se Nacrt zakona povuče iz Javne rasprave, što je postao sve učestaliji zahtjev. 


 

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava