Manja slova Veća slova RSS

>

Održana Prva konstitutivna sjednica Mješovite komisije za sprovođenje Temeljnog ugovora između Crne Gore i Svete Stolice

Održana Prva konstitutivna sjednica Mješovite komisije za sprovođenje Temeljnog ugovora između Crne Gore i Svete Stolice
Datum objave: 06.06.2014 16:22 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Prva konstitutivna sjednica Mješovite komisije za sprovođenje Temeljnog ugovora između Crne Gore i Svete Stolice održana je 04. juna 2014. godine . Održana  sjednica potvrda je odličnih odnosa između Crne Gore i Svete Stolice zaključak je državnog sekretara za politička pitanja, ambasadora Vladimira Radulovića, kopredsjedavajućeg  Mješovite komisije i monsinjora Luiđija Pezuta.

Ovim je formalno pravno započet proces sprovođenja Temeljnog ugovora između Vlade Crne Gore i Svete Stolice. Državni sekretar Radulović je podsjetio da je Crna Gora prva većinski pravoslavna država na Balkanu, a druga u svijetu, poslije Rusije, koja je potpisala Temeljni ugovor sa Svetom Stolicom.

Da je Crna Gora pravi primjer multinacionalne, multikulturalne, multietničke i multikonfesionalne države svoju saglasnost su dali i monsinjor Pezuto i ambasador Radulović.

Sastanak je protekao u prijatnoj atmosferi i iskazana je spremnost od strane prisutnih za unapređenjem odnosa Svete Stolice i države Crne Gore.Takođe je konstatovano da je došlo do poboljšanja i unapređenja u odnosima pomenutih strana od obnove nezavisnosti  države Crne Gore, 2006. godine.

Na sastanku, na kojem jeučestvovao i generalni direktor Direktorata za odnose sa vjerskim zajednicama Ivan Jovović, raspravljalo se i o  usaglašavanju teksta Poslovnika o radu, čije je usvajanje predviđeno na sljedećem zasijedanju Mješovite komisije. Sljedeće zasijedanje Mješovite komisije održaće se do kraja ove godine u Crnoj Gori.

 

Zaključak je da će kako naša država, tako i Vatikan, nastaviti dasadašnju praksu i podsticati aktivnosti koje će doprinositi inteziviranju i još svesrdnijoj saradnji ove dvije države.

 

 

PR služba