Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Одјељење за послове родне равноправности

17.03.2019.

УН WОМЕН примјетан напредак Црне Горе у области родне равноправности

УН WОМЕН примјетан напредак Црне Горе у области родне равноправности УН WОМЕН је мање присутан у Црној Гори због тога што Црна Гора има бољи индекс родне равноправности него остале земје региона, али да то не значи да у будуће нећемо интензивније сарађивати констатовано је на састанку начелнице Одјељења за послова родне равноправности Биљане Пејовић са регионалном директорицом УН WОМЕН за Европу и Централну Азију госпођом Алијом Ел-Јасир (Алиа Ел-Yассир).

16.03.2019.

Зенка: Учешће жена у политичком одлучивању предуслов за успостављање родне равноправности

Зенка: Учешће жена у политичком одлучивању предуслов за успостављање родне равноправности

Учешће жена у политичком одлучивању на централном и локалном нивоу представља изузетно важан аспект и предуслов за успостављање родне равноправности, истакао је министар Мехмед Зенка у разговору са Џералдин Б. Нејсон предсједавајућом Комисије за статус жена и амбасадорком Ирске у САД.

08.03.2019.

Министар Зенка: пуна пажња питању унапређења политике родне равноправности

Министар Зенка: пуна пажња питању унапређења политике родне равноправности

Жена у Црној Гори данас живи у бољем амбијенту, друштвеном и пословном. Ми смо свјесни њене важности, а жене то препознају. Остварили смо видни помак када је ријеч о законодавном, институционалном оквиру, и полако се то види и у пракси, закључио је министар. Статистика говори у прилог чињеници да идемо правим путем, али није све у бројкама иако нас најчешће питају прво то, рекао је министар.

28.02.2019.

Јавни конкурс у области родне равноправности "Кључ је у рукама жене"

На основу члана 32в Закона о невладиним организацијама (“Службени лист ЦГ“, бр.39/11 и 37/17), а у вези са Одлуком о утврђивању приоритетних области од јавног интереса и висине средстава за финансирање пројеката и програма невладиних организација у 2019. години (“Службени лист ЦГ“, број 80/18) и Правилником о садржају јавног конкурса за расподјелу средстава за финансирање пројеката и програма невладиних организација и изгледу и садржају пријаве на јавни конкурс (“Службени лист ЦГ“, бр.14/18), Комисија за расподјелу средстава за финансирање пројеката/програма невладиних организација у области родне равноправности

27.02.2019.

Јачање сарадње у области сузбијања и превенције насиља у породици и насиља над женама

Јачање сарадње у области сузбијања и превенције насиља у породици и насиља над женама

У вези са превенцијом и заштитом од насиља у породици и насиља над женама, у Црној Гори су спроведене реформе у систему социјалне и дјечије заштите, те донешен нови протокол о поступању релевантних институција у превенцији и заштити од насиља у породици којим би требало да се унаприједи мултидисциплинарни одговор на ову негативну појаву информисано је на састанку начелнице Одјељења за послове родне равноправности, Биљане Пејовић, представница НВО “Жена без граница” (Wомен wитхоут Бордерс), Едит Сцхлаффер, оснивачицом, извршном директорком и Едит Лауром Кропиунигг, пројектном менаџерком и представницама Форум МНЕ, Елвиром Хаџибеговић Бубањом, извршном директорком и Анђелијом Лучић, пројектном менаџерком.

12.02.2019.

Упитник о приоритетима у области родне равноправности за наредни програмски период 2019. и 2020. годину

У оквиру спровођења четворогодишње стратегије - Плана активности за постизање родне равноправности (ПАПРР) 2017-2021, Министарство за људска и мањинска права тренутно ради на изради Програма спровођења за наредни двогодишни период тј. 2019. и 2020. годину.

26.01.2019.

У току израда Основне студије о родним политикама у земљама региона Западног Балкана

У току израда Основне студије о родним политикама у земљама региона Западног Балкана

Колико је политика родне равноправности кроз постојеће законодавне, институционалне механизме и праксе допринијела изградњи демократије и стабилности овог региона, те колико је потребно спровести мјера да би се иста унаприједила и уједначила показаће основна студија о родним политикама у земљама региона Западног Балкана.

26.11.2018.

Одржано девето засиједање Женског парламента

Одржано девето засиједање Женског парламента

Девето засиједање Женког парламента одржано је данас, а било је посвећено реализацији активности на пољу спрјечавања и сузбијања насиља над женама и насиља у породици, у току трајања глобалне кампање „16 дана активизма против насиља над женама“. Кампања је започела јуче, а трајаће до 10. децембра, Међународног дана људских права.

25.11.2018.

Радимо заједно да бисмо спријечили насиље!

Кампања „16 дана активизма против насиља над женама“ почела је 25. новембра Међународним даном борбе против насиља над женама и трајаће до 10. децембра, Међународног дана људских права. Кампања симболизује одлучност, борбу за бољу и праведнији положај жена и дјевојчица које су биле или јесу жртве насиља.

14.11.2018.

Црна Гора препозната по стварању повољног амбијента за реализацију бизнис идеја жена предузетница

Црна Гора препозната по стварању повољног амбијента за реализацију бизнис идеја жена предузетница

Бизнис форум Призрен 2018 који је данас свечано отворен у Призрену окупио је велики број предузетника/ца из Региона Западног Балкана И Турске. Министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка изразио је задовољство из разлога што је овај Форум препознао Црну Гору као земљу која остварује напредак у области економског развоја односно оснаживања женског предузетништва.