Manja slova Veća slova RSS

Odjeljenje za poslove rodne ravnopravnosti

29.03.2019.

Položaj žena se značajno mijenja na bolje u različitim društvenim segmentima i oblastima

Položaj žena se značajno mijenja na bolje u različitim društvenim segmentima i oblastima Djelovanje institicionalnih mehanizama i ostalih relavantnih institucija, nosilaca aktivnosti, na nacionalnom i lokalnom nivou, doprinijelo je značajnom poboljšanju položaja žena u različitim segmentima i oblastima društva konstatovano je u Izvještaju o realizaciji Programa sprovođenja za proteklu godinu Plana aktivnosti za postizanje rodne ravnopravnosti 2017-2021.

17.03.2019.

UN WOMEN primjetan napredak Crne Gore u oblasti rodne ravnopravnosti

UN WOMEN primjetan napredak Crne Gore u oblasti rodne ravnopravnosti

UN WOMEN je manje prisutan u Crnoj Gori zbog toga što Crna Gora ima bolji indeks rodne ravnopravnosti nego ostale zemje regiona, ali da to ne znači da u buduće nećemo intenzivnije sarađivati konstatovano je na sastanku načelnice Odjeljenja za poslova rodne ravnopravnosti Biljane Pejović sa regionalnom direktoricom UN WOMEN za Evropu i Centralnu Aziju gospođom Alijom El-Jasir (Alia El-Yassir).

16.03.2019.

Zenka: Učešće žena u političkom odlučivanju preduslov za uspostavljanje rodne ravnopravnosti

Zenka: Učešće žena u političkom odlučivanju preduslov za uspostavljanje rodne ravnopravnosti

Učešće žena u političkom odlučivanju na centralnom i lokalnom nivou predstavlja izuzetno važan aspekt i preduslov za uspostavljanje rodne ravnopravnosti, istakao je ministar Mehmed Zenka u razgovoru sa Džeraldin B. Nejson predsjedavajućom Komisije za status žena i ambasadorkom Irske u SAD.

08.03.2019.

Ministar Zenka: puna pažnja pitanju unapređenja politike rodne ravnopravnosti

Ministar Zenka: puna pažnja pitanju unapređenja politike rodne ravnopravnosti

Žena u Crnoj Gori danas živi u boljem ambijentu, društvenom i poslovnom. Mi smo svjesni njene važnosti, a žene to prepoznaju. Ostvarili smo vidni pomak kada je riječ o zakonodavnom, institucionalnom okviru, i polako se to vidi i u praksi, zaključio je ministar. Statistika govori u prilog činjenici da idemo pravim putem, ali nije sve u brojkama iako nas najčešće pitaju prvo to, rekao je ministar.

28.02.2019.

Javni konkurs u oblasti rodne ravnopravnosti "Ključ je u rukama žene"

Na osnovu člana 32v Zakona o nevladinim organizacijama (“Službeni list CG“, br.39/11 i 37/17), a u vezi sa Odlukom o utvrđivanju prioritetnih oblasti od javnog interesa i visine sredstava za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija u 2019. godini (“Službeni list CG“, broj 80/18) i Pravilnikom o sadržaju javnog konkursa za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija i izgledu i sadržaju prijave na javni konkurs (“Službeni list CG“, br.14/18), Komisija za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata/programa nevladinih organizacija u oblasti rodne ravnopravnosti

27.02.2019.

Jačanje saradnje u oblasti suzbijanja i prevencije nasilja u porodici i nasilja nad ženama

Jačanje saradnje u oblasti suzbijanja i prevencije nasilja u porodici i nasilja nad ženama

U vezi sa prevencijom i zaštitom od nasilja u porodici i nasilja nad ženama, u Crnoj Gori su sprovedene reforme u sistemu socijalne i dječije zaštite, te donešen novi protokol o postupanju relevantnih institucija u prevenciji i zaštiti od nasilja u porodici kojim bi trebalo da se unaprijedi multidisciplinarni odgovor na ovu negativnu pojavu informisano je na sastanku načelnice Odjeljenja za poslove rodne ravnopravnosti, Biljane Pejović, predstavnica NVO “Žena bez granica” (Women without Borders), Edit Schlaffer, osnivačicom, izvršnom direktorkom i Edit Laurom Kropiunigg, projektnom menadžerkom i predstavnicama Forum MNE, Elvirom Hadžibegović Bubanjom, izvršnom direktorkom i Anđelijom Lučić, projektnom menadžerkom.

12.02.2019.

Upitnik o prioritetima u oblasti rodne ravnopravnosti za naredni programski period 2019. i 2020. godinu

U okviru sprovođenja četvorogodišnje strategije - Plana aktivnosti za postizanje rodne ravnopravnosti (PAPRR) 2017-2021, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava trenutno radi na izradi Programa sprovođenja za naredni dvogodišni period tj. 2019. i 2020. godinu.

26.01.2019.

U toku izrada Osnovne studije o rodnim politikama u zemljama regiona Zapadnog Balkana

U toku izrada Osnovne studije o rodnim politikama u zemljama regiona Zapadnog Balkana

Koliko je politika rodne ravnopravnosti kroz postojeće zakonodavne, institucionalne mehanizme i prakse doprinijela izgradnji demokratije i stabilnosti ovog regiona, te koliko je potrebno sprovesti mjera da bi se ista unaprijedila i ujednačila pokazaće osnovna studija o rodnim politikama u zemljama regiona Zapadnog Balkana.

26.11.2018.

Održano deveto zasijedanje Ženskog parlamenta

Održano deveto zasijedanje Ženskog parlamenta

Deveto zasijedanje Ženkog parlamenta održano je danas, a bilo je posvećeno realizaciji aktivnosti na polju sprječavanja i suzbijanja nasilja nad ženama i nasilja u porodici, u toku trajanja globalne kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“. Kampanja je započela juče, a trajaće do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava.

25.11.2018.

Radimo zajedno da bismo spriječili nasilje!

Kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ počela je 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i trajaće do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava. Kampanja simbolizuje odlučnost, borbu za bolju i pravedniji položaj žena i djevojčica koje su bile ili jesu žrtve nasilja.