Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Одјељење за послове родне равноправности

28.03.2020.

Министарство:У изолацији постоји реална опасност за ескалацијом насиља према женама и дјецом

Данас у свијету 199 држава се суочава са пандемијом изазваном вирусом ЦОВИД 19, што говори да готови сви људи на планети Земљи воде биолошки рат против ове пошасти за опстанак човјечанства. У кризним условима изазвним пандемијом корана вирусом, постоји реална опасност за ескалацијом насиља према женама и дјецом јер је становништво усмјерено на изолацију и ограничавање кретања.

09.03.2020.

Дасхарами:Влада ће наставити да улаже напоре у циљу постизања пуне родне равноправности

Дасхарами:Влада ће наставити да улаже напоре у циљу постизања пуне родне равноправности

Влада Црне Горе даје високи приоритет политици остваривања родне равноправности и с тим у вези наставиће да улаже напоре у циљу постизања пуне родне равноправности, поручио је секретар МИнистарства за људска и мањинска права Валон Дасхарами на XИИ засиједању Женског парламента.

27.02.2020.

Јавни конкурс за финансирање пројеката/програма невладиних организација у области родна равноправност под називом „За снажније друштво из угла родне једнакости“

На основу члана 32в Закона о невладиним организацијама (“Службени лист ЦГ“, бр.39/11 и 37/17), а у вези са Одлуком о утврђивању приоритетних области од јавног интереса и висине средстава за финансирање пројеката и програма невладиних организација у 2020. години (“Службени лист ЦГ“, број 57/19) и Правилником о садржају јавног конкурса за расподјелу средстава за финансирање пројеката и програма невладиних организација и изгледу и садржају пријаве на јавни конкурс (“Службени лист ЦГ“, бр.14/18), Комисија за расподјелу средстава за финансирање пројеката/програма невладиних организација у области родне равноправности Министарства за људска и мањинска права објављује Јавни конкурс за финансирање пројеката/програма невладиних организација у области родна равноправност под називом „За снажније друштво из угла родне једнакости“.

29.01.2020.

Израчунат први Индекс родне равноправности за Црну Гору: Да би постигла родну равноправност, Црна Гора треба да искоријени дискриминаторне праксе правасходно у доменима моћи и новца

Индекс родне равноправности први пут је израчунат за Црну Гору, а Извјештај позива на снажније лидерство праћено одговарајућим финансијским ресурсима, како би се постигла институционална промјена с циљем да се премости јаз између мушкараца и жена.

13.12.2019.

“Људска права и родна равноправност у медијима”- само 13 % новинарки препознаје неравноправан положај са мушким колегама

Новинарство је женска професија, жене су у већини на руководећим мјестима, главне и одговорне уреднице и директорице програма али и уреднице редакција. Половина их је на позицији генералних или извршних директорица, показало је истраживање Друштва професионалних новинара Црне Горе “Положај новинарки у црногорским медијима”.

06.12.2019.

Економска независност жена представља један од најважнијих услова да жена буде равноправна у друштву

Економска независност жена представља један од најважнијих услова да жена буде равноправна у друштву

Национални закони и стратешка документа обавезују све медије да избјегавају родне стереотипе и родну дискриминацију и да активно доприносе политици родне равноправности, поручила је начелница за родну равноправност у министарству за људска и мањинска права, Биљана Пејовић на првом међународном скупу бизниса и женског предузетништва у југоисточној Европи који је организован у Подгорици

02.12.2019.

Образовни систем да буде један од главних промотера родне равноправности

Образовни систем да буде један од главних промотера родне равноправности

Министарство за људска и мањинска права је у сарадњи са Заводом за школство организовало једнодневни семинар на тему: „Поштовање родне равноправности као инструмента веће безбједности у образовању”

29.11.2019.

Министар Зенка:Наша је мисија обезбјеђивање родне равноправности и јачање капацитета свих оних који спроводе родне политике

Министар Зенка:Наша је мисија обезбјеђивање родне равноправности и јачање капацитета свих оних који спроводе родне политике

Министарство за људска и мањинска права кључни је механизам за спровођење политике родне равноправности у Црној Гори поручио је министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка обраћајући се учесницама и учесницима 11. засиједања Женског парламента. Улога министарства дефинисана је Законом о родној равноправности који је усвојен свега годину дана након обнове независности Црне Горе, рекао је Министар, а исти је унапријеђен 2015. године.

25.11.2019.

Међународни је дан борбе против насиља над женама

Кампања „16 дана активизма против насиља над женама“ почела је 25. новембра Међународним даном борбе против насиља над женама и трајаће до 10. децембра, Међународног дана људских права. Кампања која симболизује одлучност, борбу за бољу и праведнији положај жена и дјевојчица које су биле или јесу жртве насиља.

19.11.2019.

Родна равноправност-Стереотипи и предрасуде

Родна равноправност-Стереотипи и предрасуде

У знаку јачања свијести о важности питања родне равноправности, Министарство за људска и мањинска права организовало је Округли сто на тему "Родна равноправност-стереотипи и предрасуде".