Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Одјељење за послове родне равноправности

15.04.2019.

Подршка изради локалних акционих планова за родну равноправност –Рожаје, Мојковац, Цетиње

Подршка изради локалних акционих планова за родну равноправност –Рожаје, Мојковац, Цетиње У оквиру пројекта „Јачање механизама за родну равноправност на локалном нивоу”, који спроводи Министарство за људска и мањинска права – Одјељење за послове родне равноправности у сарадњи, са Мисијом ОЕБС-а и општина у Црној Гори, ради на унапријеђењу добрих пракси у остваривању политике једнаких могућности на локалном нивоу. На тај начин, подржана је и израда локалних акционих планова за родну равноправност у општинама. Због усклађивања са националном стратегијом за родну равноправност – Планом активности за постизање родне равноправности, као и истека претходних локалних акционих планова за родну равноправност, неопходно је израдити нове акционе планове.

03.04.2019.

Представљено истраживање “Имовинска права жена “

Представљено  истраживање “Имовинска права жена “

У Црној Гори обичајно право одрицања од имовине у корист мушких ��ланова породице је јаче од закона. Жене у Црној Гори и даље се доминантно одричу наследства у корист мушких чланова породице, иако су законом изједначене са мушкарцима. Патријархална идеологија је изузетно јака, па жене без обзира на економски положај и степен образовања најчешће имају такав став да је одрицање права на имовину породична традиција. Истраживање је показало да иако већина грађана/ки , њих 82% сматра да породична имовина треба припасти мушкарцима и женама подједнако, ипак само 25 % сматра да се то дешава у реалности.

29.03.2019.

Представљене активности локалних самоуправа у области родне равноправности

Министарство за људска и мањинска права и Мисија ОЕБС-а у Црној Гори одржали су редовни састанак у оквиру дводневне радионице за мрежу кординатора/ки за родну равноправност, 28. и 29 марта у хотелу Рамада у Подгорици.

29.03.2019.

Положај жена се значајно мијења на боље у различитим друштвеним сегментима и областима

Положај жена се значајно мијења на боље у различитим друштвеним сегментима и областима

Дјеловање инститиционалних механизама и осталих релавантних институција, носилаца активности, на националном и локалном нивоу, допринијело је значајном побољшању положаја жена у различитим сегментима и областима друштва констатовано је у Извјештају о реализацији Програма спровођења за протеклу годину Плана активности за постизање родне равноправности 2017-2021.

17.03.2019.

УН WОМЕН примјетан напредак Црне Горе у области родне равноправности

УН WОМЕН примјетан напредак Црне Горе у области родне равноправности

УН WОМЕН је мање присутан у Црној Гори због тога што Црна Гора има бољи индекс родне равноправности него остале земје региона, али да то не значи да у будуће нећемо интензивније сарађивати констатовано је на састанку начелнице Одјељења за послова родне равноправности Биљане Пејовић са регионалном директорицом УН WОМЕН за Европу и Централну Азију госпођом Алијом Ел-Јасир (Алиа Ел-Yассир).

16.03.2019.

Зенка: Учешће жена у политичком одлучивању предуслов за успостављање родне равноправности

Зенка: Учешће жена у политичком одлучивању предуслов за успостављање родне равноправности

Учешће жена у политичком одлучивању на централном и локалном нивоу представља изузетно важан аспект и предуслов за успостављање родне равноправности, истакао је министар Мехмед Зенка у разговору са Џералдин Б. Нејсон предсједавајућом Комисије за статус жена и амбасадорком Ирске у САД.

08.03.2019.

Министар Зенка: пуна пажња питању унапређења политике родне равноправности

Министар Зенка: пуна пажња питању унапређења политике родне равноправности

Жена у Црној Гори данас живи у бољем амбијенту, друштвеном и пословном. Ми смо свјесни њене важности, а жене то препознају. Остварили смо видни помак када је ријеч о законодавном, институционалном оквиру, и полако се то види и у пракси, закључио је министар. Статистика говори у прилог чињеници да идемо правим путем, али није све у бројкама иако нас најчешће питају прво то, рекао је министар.

28.02.2019.

Јавни конкурс у области родне равноправности "Кључ је у рукама жене"

На основу члана 32в Закона о невладиним организацијама (“Службени лист ЦГ“, бр.39/11 и 37/17), а у вези са Одлуком о утврђивању приоритетних области од јавног интереса и висине средстава за финансирање пројеката и програма невладиних организација у 2019. години (“Службени лист ЦГ“, број 80/18) и Правилником о садржају јавног конкурса за расподјелу средстава за финансирање пројеката и програма невладиних организација и изгледу и садржају пријаве на јавни конкурс (“Службени лист ЦГ“, бр.14/18), Комисија за расподјелу средстава за финансирање пројеката/програма невладиних организација у области родне равноправности

27.02.2019.

Јачање сарадње у области сузбијања и превенције насиља у породици и насиља над женама

Јачање сарадње у области сузбијања и превенције насиља у породици и насиља над женама

У вези са превенцијом и заштитом од насиља у породици и насиља над женама, у Црној Гори су спроведене реформе у систему социјалне и дјечије заштите, те донешен нови протокол о поступању релевантних институција у превенцији и заштити од насиља у породици којим би требало да се унаприједи мултидисциплинарни одговор на ову негативну појаву информисано је на састанку начелнице Одјељења за послове родне равноправности, Биљане Пејовић, представница НВО “Жена без граница” (Wомен wитхоут Бордерс), Едит Сцхлаффер, оснивачицом, извршном директорком и Едит Лауром Кропиунигг, пројектном менаџерком и представницама Форум МНЕ, Елвиром Хаџибеговић Бубањом, извршном директорком и Анђелијом Лучић, пројектном менаџерком.

12.02.2019.

Упитник о приоритетима у области родне равноправности за наредни програмски период 2019. и 2020. годину

У оквиру спровођења четворогодишње стратегије - Плана активности за постизање родне равноправности (ПАПРР) 2017-2021, Министарство за људска и мањинска права тренутно ради на изради Програма спровођења за наредни двогодишни период тј. 2019. и 2020. годину.