Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Одјељење за послове родне равноправности

03.08.2016.

Посјета бриселског експерта: Наставите у истом смјеру

Посјета бриселског експерта: Наставите у истом смјеру Начелница одељења за родну равноправност, Биљана Пејовић разговарала је данас са Гианфранца Д’ерама, експертом за мониторинг из Брисела и Биљаном Зековић, представницом СОС телефона за жене и дјецу жртве насиља Подгорица.

29.07.2016.

Сарадња Минитарства за људска и мањинска права и СОС Никшић

Начелница одељења за послове родне равноправности, Биљана Пејовић примила је извршну директорицу СОС телефона за жене и дјецу жртве насиља, Наташу Међедовић, која ју је упознале са актуелностима које ова невладина организација спроводи.

29.07.2016.

Подршка анти-дискриминационим и политикама родне равноправности представницама НВО

Подршка анти-дискриминационим и политикама родне равноправности представницама НВО

Министарство за људска и мањинска права – Одјељење за послове родне равноправности и Канцеларија УНДП у Црној Гори одржали су 29.08. 2016. састанак са представницама НВО организација, које се баве економским оснаживањем жена и развоја женског предузетништва. На састанку су представнице НВО сектора су упознате са сегментом пројекта ИПА 2014 „Подршка анти-дискриминационим и политикама родне равноправности” у дијелу који се односи на оснаживање које се тиче локалнијх иституција и женских капацитета за развој женског предузетништва.

22.07.2016.

Меморандум у циљу предузимања даљих стратешких мјера за осигурање превенције насиља у породици и насиља над женама

Меморандум у циљу предузимања даљих стратешких мјера за осигурање превенције насиља у породици и насиља над женама

Уважавајући улогу организација цивилног сектора у изградњи демократског друштва, као и њихов допринос ширењу идеје људских права и владавине права у Црној Гори и препознајући интерес за јачањем сарадње у циљу побољшања стања људских права у Црној Гори, Министарство за људска и мањинска права и невладино удружење Центар за женска права потписали су данас Меморандум о интензивирању будуће сарадње.

11.07.2016.

Начелница Пејовић на додјели награда за најбоље предузеће које подржава породицу у Црној Гори 2016.

Начелница Пејовић на додјели награда за најбоље предузеће које подржава породицу у Црној Гори 2016.

Манифестација такмичарског карактера на националном нивоу “Предузећа која подржавају породицу у Црној Гори 2016”, одржана је данас, традиционално по четврти пут, у Подгорици. На такмичењу је узело учешћа двадесет, претежно микро и малих предузећа, који се баве различитим дјелатностима. Догађај је отворила Биљана Пејовић - начелница одељења за родну равноправност Министарства за људска и мањинска права. Начелница Пејовић објаснила је да већини жена у Црној Гори да би се доказале у предузетништву и даље недостаје новац, на првом мјесту, али и информације, контакти и подршка породице.

01.07.2016.

У Талину одржана конференција Комисије за родну равноправност

У Талину одржана конференција Комисије за родну равноправност

Представнице Министарства за људска и мањинска права, Биљана Пејовић, начелница Одјељења за послове родне равноправности и Татјана Анђелић, начелница Одјељења за европске интеграције, програмирање и имплементацију ЕУ фондова, учествовале су на конференцији Комисије за родну равноправност, која се одржала у Талину – Естонија, 30. јуна – 1. јула 2016. године. Начелница Пејовић и начелница Анђелић су представнице Црне Горе у поменутој Комисији.

30.06.2016.

Црна Гора постала 29. чланица глобалне иницијативе: „Партнерство за једнаке будућности“

Црна  Гора  постала 29. чланица глобалне иницијативе: „Партнерство за једнаке будућности“

Црна Гора је постала 29. чланица иницијативе „Партнерство за једнаке будућности“, која је посвећена економском и политичком снажењу жена на националном и глобалном нивоу. Поменута Иницијатива представља прилику за представљање националних пројеката и политика, као вид промоције националне политике родне равноправности, што би било подстицај за даље унапређење постојећег стања.

29.06.2016.

Свечана академија поводом 70. година од како су жене стекле право гласа у Црној Гори

Свечана академија поводом 70. година од како су жене стекле право гласа у Црној Гори

Поводом 70 година од када су жене у Црној Гори стекле право гласа, Делегација Европске уније у Црној Гори, Министарство за људска и мањинска права и Канцеларија Програма Уједињених нација за развој, у сарадњи са Црногорским народним позориштем, организовали су свечану академију. Кроз мултимедијални програм, осмишљен као осврт на кључне догађаје у историји женског политичког активизма у Црној Гори, публика је у националном театру имала прилику да види како су жене у Црној Гори улагале напоре у протеклим деценијама како би равноправно са мушкарцима дијелиле политички простор.

27.06.2016.

Најава: Свечана академија поводом седамдесет година од када су жене у Црној Гори оствариле право гласа

Министар др Суад Нумановић, отвориће сјутра 28. јуна, заједно са шефом Делегације Европске уније у Црној Гори Њ.Е. Митјом Дробничом, сталном представницом УНДП и сталном координаторком Система УН у Црној Гори Фионом Меклуни, Свечану академију поводом седамдесет година од када су жене у Црној Гори оствариле право гласа.

15.06.2016.

Састанак са Тикли Оикаринен, представницом Савјета Европе

Састанак са Тикли Оикаринен, представницом Савјета Европе

Представнице Министарства за људска и мањинска права - Одјељења за послове родне равноправности, сусреле су се и разговарале са представницом Савјета Европе, Тикли Оикаринен поводом даљег унапређења сарадње Савјета Европе И механизама за спровођење и мониторинга Истанбулске конвенције. Г-ђа Тикли је запослена у Одјељењу за једнакост при Јединици за сексулану оријентацију и родни идентитет у Савјету Европе.