Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Одјељење за послове родне равноправности

27.03.2017.

Радионица "Спрјечавање раних присилних бракова"

Радионица "Спрјечавање раних присилних бракова" Биљана Пејовић, начелница Одјељења за послове родне равноправности учествовала је на радионици за представнике/це невладиних организација „Спрјечавање раних присилних бракова“ коју имплементира Мисија ОСЦЕ у Црној Гори. У свом обраћању, Пејовић је нагласила значај овог негативног друштвеног феномена и подсјетила да је улога породице и друштвене заједнице у превенцији раних присилних бракова од пресудне важности за сваку државу. Према њеним ријечима, Ромкиње и Египћанке су двоструко дискриминисане, унутар саме ромске и египћанске заједнице као жене, али и у црногорском друштву, као и многим другим друштвима, као припаднице мањинског народа.

11.03.2017.

Регионална конференција "Оснаживање жена кроз приступ земљишту"

На регионалној конференцији „ Оснаживање жена кроз приступ земљиштву“, одржаној 9-10.марта 2017. године, у Тирани, поред представника/ца земаља Албаније, Србије, Косова, Македоније и Босне и Херцеговине, учествовала је и делегација из Црне Горе, коју су сачињавале и представнице Министарства за људска и мањинска права, Биљана Пејовић и Татјана Анђелић. Конференција је организована од стране њемачког ГИЗ- и Организације УН за храну и пољопривреду – ФАО, као и Њемачке нотарске коморе, и представља дио пројекта „Отворени регионални фонд за југоисточну Европу – Правна реформа“, који је усмјерен на унапређење правне регулативе у земљама Западног Балкана како би се промовисао напредак у реализацији циља 5а- Родна равноправност у оквиру Циљева одрживог развоја (СДГс).

21.02.2017.

“Студија ОЕБС-а о добростању и сигурности жена – перспектива рјешавања сукоба”

“Студија ОЕБС-а о добростању и сигурности жена – перспектива рјешавања сукоба”

Циљ овог пројекта је да се спроведе репрезентативно испитивање жена у највише 10 држава чланица ОЕБС-а. лстражвање ће укључити државе југо-источне Европе, источне Европе и јужног Кавказа. ОЕБС-ова студија ће се базирати на методологији коју је користила Агенција Европске уније за фундаментална људска права у студији о насиљу над женама, спроведеном у 28. држава чланица Европске уније.

18.02.2017.

Представници/е Министарства на семинару о борби против трговине људима

Представници/е Министарства за људска и мањинска права учествовали/е су на семинару „Јачање капацитета представника/ца институција, медија и невладиних организација за дјеловање у области борбе против трговине људима”, који је организован за представнике/це институција, невладиних организација и медија у циљу јачања капацитета за идентификовање жртава трговине људима, као и унапређења координације и сарадње између кључних актера у борби против трговине људима, те квалитетнијег препознавања и поступања са жртвама трафикинга, нарочито са малољетним лицима која уживају посебну заштиту.

12.02.2017.

Подршка глобалној кампањи "Једна милијарда устаје"

Подршка глобалној кампањи "Једна милијарда устаје"

И ове године, у оквиру глобалне кампање “Једна милијарда устаје!”, Црна Гора плесала је раме уз раме са државама и градовима с намјером да плес “Бреак тхе Цхаин” надјача негативни феномен насиља над женама.

27.01.2017.

Обиљежен 27. јануар, Међународни дан сјећања на жртве Холокауста

Обиљежен 27. јануар, Међународни дан сјећања на жртве Холокауста

Према ријечима чувеног Алберта Ајнштајна свијет неће бити уништен од оних који чине зло, већ од оних који то мирно посматрају, поручено је данас из просторија Јеврејске заједнице Црне Горе, која је организовала обиљежавање Међународног дана сјећања на жртве Холокауста.

19.01.2017.

Састанак: Пејовић-Магнагуагно

Начелница Одјељења за послове родне равноправности, Биљана Пејовић, разговарала је са шефицом Одјељења за демократизацију Мисије ОЕБС-а у Црној Гори, Лијом Мањагуањо (Лиа Магнагуагно), поводом предстојећих активности и планова за даљу сардању. У 2017, у партнерству Мисије ОЕБС-а и Министарства за људска и мањинска права, фоцус ће бити на реализацији активности које се односе на подршку локалним самоуправама и мрежи координатора/ки за родну равноправност, у контексту спровођења принципа и стандарда родне равноправности, поручено је са састанка.

28.12.2016.

Едукација за младе припаднике/це националних мањина и других мањинских националних заједница, првенствено Ромкиња и Египћанки како би се оснажили/е за бављење политиком

Едукација за младе припаднике/це националних мањина и других мањинских националних заједница, првенствено Ромкиња и Египћанки како би се оснажили/е за бављење политиком

Данас је у Подгорици у организацији Министарства за људска и мањинска права одржана радионица на тему: “Едукација за младе припаднике/це националних мањина и других мањинских националних заједница, првенствено Ромкиња и Египћанки како би се оснажили/е за бављење политиком”.

14.12.2016.

Представница Министарства за људска и мањинска права на семинару „Насиље над женама и дјецом, породично насиље и рани, присилни дјечији бракови и борба против трговине људима“

Представница Министарства за људска и мањинска права на семинару „Насиље над женама и дјецом, породично насиље и рани, присилни дјечији бракови и борба против трговине људима“

Представница Министарства за људска и мањинска права Татјана Анђелић, која је и представница Црне Горе и потпредсједавајућа у Ад хоц комитету Савјета Европе за питања Рома и путника – ЦАХРОМ, учествовала је на семинару „Насиље над женама и дјецом, породично насиље и рани присилни дјечији бракови“, који је одржан у Стразбуру 12-13 децембра 2016. године.

13.12.2016.

Биљана Пејовић презентовала резултате Црне Горе у остваривању политика родне равноправности

Биљана Пејовић презентовала резултате Црне Горе у остваривању политика родне равноправности

Програм Уједињених нација за развој (УНДП) у сарадњи са Агенцијом Уједињених нација за права жена (УН Wомен) и Министарством за људска и мањинска права, окупио је кључне актере/ке из влада, парламената, цивилног друштва и међународних организација. Учесници/е конференције су имали прилику да размјене искуства у вези са изазовима у испуњавању родних стандарда предузетих у процесу придруживања ЕУ. На панелу на којем су говориле представнице институциоиналних механизама за родну равноправност из Србије, Македоније, Босне и Херцеговине и Албаније, своју презентацију имала је и начелница Одјељења за родну равноправност у Министартсву за људска и мањинска права, Биљана Пејовић.