Manja slova Veća slova RSS

>

Podrška budućim preduzetnicama u Bijelom Polju kroz projekat "Podsticaj ženskog preduzetništva kroz treninge i mentorstvo”

Podrška budućim preduzetnicama u Bijelom Polju kroz projekat "Podsticaj ženskog preduzetništva kroz treninge i mentorstvo”
Datum objave: 18.10.2019 18:19 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Opština Bijelo Polje je budžetom za ovu godinu po prvi put izdvojila sredstva za podsticaj razvoja ženskog preduzetništva u iznosu od 10.000 eura, poručeno je sa konferencije u okviru projekta "Podsticaj ženskog preduzetništva kroz treninge i mentorstvo” koja je danas održana  u Bijelom Polju.

Projekat realizuje Asocijacija poslovnih žena uz finansijku podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava u okviru programa “Za rodni balans u Crnoj Gori”. Cilj projekta je ekonomsko osnaživanje žena u šest opština (Danilovgrad, Bar, Ulcinj, Kolašin, Mojkovac i Bijelo Polje), kroz trening i mentoring program, te njihovo umrežavanje na lokalnom i nacionalnom nivou. Poseban segment predstavlja dijalog sa institucijama na lokalnom nivou, koji će doprinijeti unapređenju ambijenta za razvoj ženskog biznisa. Konferenciju je podržala i Kancelarija za rodnu ravnopravnost Bijelo Polje.

 

Na konferenciji su predstavljeni svi projekti koji se trenutno realizuju u Crnoj Gori, a čiji je cilj podrška ženskom preduzetništvu. Biljana Pejović ispred Ministarstva za ljudska i manjinska prava kazala je da su rezultati Javnog konkursa za finansiranje projekata/programa nevladinih organizacija u oblasti rodne ravnopravnosti “Ključ je u rukama žene”, koji je Ministarstvo raspisalo u februaru ove godine, objavljeni 11. oktobra. Odobrena su 24 projekta sa ukupnim budžetom od 290.000 eura. Pejović se osvrnula na značaj osnivanja i rada Ženske političke mreže, koja je krajem 2017. godine pokrenula inicijativu za preraspodjelu sredstava u okviru lokalnih budžeta, kako bi se omogućilo uvođenje nove budžetske jedinice čija će namjena biti usmjerena na podsticaj razvoja ženskog preduzetništva. U okviru postignutih sporazuma, 14 opština je donijelo Odluku o opredjeljivanju sredstava u budžetima za 2019. godinu, a četiri crnogorske opštine započele su realizaciju Odluke. Opredijeljeno je 144.000 eura bespovratnih sredstava za žensko preduzetništvo.

 

Zakonodavni i strateški dokumenti koje je Crna Gora donijela u posljednjih nekoliko godina predstavljaju dobru osnovu za unapređenje ženskog preduzetništva. Nekada su žene započinjale sopstveni posao jer im je to bila jedina šansa da budu radno angažovane i nisu imale bolјi izbor. Danas, zahvalјujući mjerama države na podsticanju razvoja ženskog preduzetništva i uopšte preduzetništva, situacija je bitno drugačija. Žensko preduzetništvo je u najvećoj mjeri stvar izbora. Ono je inicirano inovativnim idejama, žene koje ga pokreću spremne su da preuzmu rizik i pronađu kreativna rješenja radi stvaranja profita, tako da se slika apsolutno mijenja na bolje, kazao je Nermin Bećirović, potpredsjednik opštine Bijelo Polje.

Asocijacija se uvek trudi da poveže sve projekte koji se realizuju u Crnoj Gori u oblasti unapređenja ženskog biznisa, tako da ćemo tokom konferencije imati priliku da dobijemo više informacija o svim podrškama koje se pružaju na lokalnom i nacionalnom nivou", poručila je predsjednica Asocijacije Ljubica Kostić-Bukarica.

Ispred Kancelarije za rodnu ravnopravnost Bijelo Polje Almasa Rizvanović istakla je da je Kancelarija za rodnu ravnopravnost nadležna za praćenje implementacije Lokalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost i realizuje aktivnosti iz svih oblasti predviđenih istim.  Ekonomija i održivi razvoj   imaju  za cilj  ekonomsko  osnaživanje žena kroz edukaciju, podršku, umrežavanje, udruživanje, pozitivne primjere i  afirmaciju  ženskog preduzetništva kao jednog  od glavnih činilaca  za uspješan biznis sektor u cilju smanjenja  siromaštva žena, a samim tim kompletne populacije.

Tokom radnog dijela konferencije, članice Asocijacije poslovnih žena Crne Gore vodile su konstruktivni dijalog sa ženama iz Bijelog Polja koje planiraju da započnu ili da unaprijede postojeći biznis. Korisnicama projekta su pruženi konkretni savjeti u oblasti izdrade biznis plana, marketinga, započinjanja biznisa, vođenja finansija, menadžmenta i liderstva.

 

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava