Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Обиљежен Међународни дан жена са села

Обиљежен Међународни дан жена са села
Датум објаве: 15.10.2018 14:18 | Аутор: Маја Јовић

Испис Штампај страницу


Поводом 15. октобра, Међународног дана жена са села и Свјетског дана пјешачења, Министарство за људска и мањинска права је, у сарадњи са Министарством пољопривреде и руралног развоја, подржало бициклистички клуб „Перун“ из Никшића који већ четврту годину организује пјешачку туру у заштићеном подручју парк шуме Требјеса и обилазак Градске пијаце.

Министарство за људска и мањинска права континуирано предузима активности за постизање потпуне афирмације жена из руралних подручја. Кроз сарадњу са међународним организацијама и институцијама, Министарство спроводи програме обуке и семинаре за економско оснаживање жена у нашем друштву, било да започињу своје бизнисе, или да им је едукативна подршка потребна да би се радно ангажовале.

Циљ овогодишње манифестације је поред истицања важности улоге жена из руралних подручја те су је стим у вези уприличен обилазак жена предузетница које су изложиле своје производе на штандовима.

Клуб је кроз пројекат обезбиједио пригодне поклоне, па су ученици/е из Основне школе “Милева Лајовић Лалатовић” и дјеца из ЈПУ “Косовка дјевојка” и “Драган Ковачевић” женама предузетницама уручили пригодне поклоне, док су малишани из вртића за њих припремили честитке.

Допринос жена са села друштву је значајан, али иако сеоске жене широм свијета имају важну улогу у развоју сеоских подручја, пољопривредној производњи те опстанку својих породица, њихова улога није довољно промовисана. У исто вријеме, квалитет живота жена на селу, у највећем броју случајева, је лош због необразованости, недоступности информација, лоше инфраструктуре, недостатка слободног времена, подређеног положаја у домаћинству уз неадекватан приступ сервисима.

Обиљежавањем овог међународног празника жели да се укаже на тежак положај жена у руралним срединама и на проблеме са којима се оне свакодневно суочавају.
Идеја о обиљежавању Свјетског дана сеоских жена покренута је 1995. године, током ИВ УН-ове Конференције о женама у Пекингу, те се обиљежава сваке године 15. октобра.

Министарство за људска и мањинска права