Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Сарајево: Размијена искустава и добрих пракси у области политичке партиципације жена

Сарајево: Размијена искустава и добрих пракси у области политичке партиципације жена
Датум објаве: 18.09.2018 11:28 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


                                                                                                                         

На недавно одржаној регионалној конференцији „У сусрет Изборима 2018: Повећавање учешћа жена на мјестима политичког одлучивања у БиХ“, у Сарајеву представљена је  медијска кампања „Ми представљамо кандидаткиње – Ви бирате“, коју је покренула Агенција за равноправност сполова БиХ, Министарства за људска права и избјеглице БиХ, уз подршку Савјета Европе. Конференција је имала посебан значај на јавно мњење, бирачко тијело и политичке актере у БиХ, јер је одржана уочи Општих избора у БиХ, планираних за октобар 2018. године.

На истој је поред релевантних учесника БиХ и земаља региона, у циљу размијене искустава и добрих пракси у области политичке партиципације жена, учествовала и начелница Одјељења за послове родне равноправности Биљана Пејовић у име Министарства за људска и мањинска права.

Она је истакла да се улога жена у црногорском друштву значајно промијенила, што потврђује и чињеница да су жене активне данас и у политичком и јавном животу, али и у економији и у другим сферама дјеловања. Посебно се осврнула на активности Женске политичке мреже и иницијативе које је покренула у правцу побољшања положања жена и елиминације сваког облика дискриминације.  Пејовић је констатовала да се стање мора стално унапређивати, те да сви актери друштва треба да уложе додатне напоре како би се поправио положај жена и остварила родна равноправност, иако се препознаје тренд ородњавања у јавним политикама, са више или мање успјеха. „Да би се десиле промјене мора се радити на едукацији како жена, тако и мушкараца“ закључила је Пејовић.

На маргинама конференције одржан је 14. састанак Регионалног координационог одбора Балканске регије гдје је разговарано о активностима и плановима за наредни период дјеловања регионалних институционалних механизама и невладиних  организација, као и о  сарадњи са другим националним, регионалним и међународним актерима.

Министарство за људска и мањинска права