Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Састанак регионалних институционалних механизама за родну равноправност -„Балканска регија“

Састанак регионалних институционалних механизама за родну равноправност -„Балканска регија“
Датум објаве: 21.06.2018 08:48 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Подгорица је била домаћин тродневног састанка регионалних институционалних механизама за родну равноправност -„Балканске регије“ у периоду од 18. - 21. јуна 2018. године.

Министарство за људска и мањинска права Црне Горе, препознајући значај регионалне сарадње механизама за родну равноправност, а у складу са Сарајевском декларацијом, која је дефинисала моделе сарадње пружа пуну подршку раду Регионалног координационог одбора, регионалним пројектима и иницијативама усмјереним на постизање родне  равноправности и људских права жена на просторима Западног Балкана и шире. Током тродневног састанка организована је и посјета Скупштини Црне Горе и уприличен састанак са предсједницом Одбора за родну равноправност Скупштине Црне Горе, Надом Дробњак и њеним сарадницима/ама.

На тродневном састанку разговарало се о реализованим активностима у претходном периоду и актуелним догађајима везаним уз иницијативу регионалне сарадње, а дефинисани су приоритети, програми и пројекти „Балканске регије“. Договорен је наставак досадашње успјешне сарадње. Том приликом је размотрена иницијатива Регионалног координационог одбора за пружање стручне подршке имплементацији  УН Резолуције 1325 „Жене, мир, безбједност“у општини Улцињ, кроз израду и усвајање Локалног акционог плана за примјену ове Резолуције. Општина Улцињ је препозната као карактеристична локална заједница због мултикултуралности и мултинационалности. На састанку је развговарано и о сакупљању најбољих пракси и искустава из региона, чиме би се Регионални координациони одбор и  „Балканска регија“ представила на наредној сједници УН Комисије о статусу жена (УНЦСW).

Најављена је и  регионална конференција која ће се одржати у Сарајеву у септембру на којој ће бити представљен „цонтрy профиле“ сваке државе, са најбољим праксама, као и областима у којима је потребна додатна експертиза.

На маргинама састанка Регионалног координационог одбора механизама за родну равноправност/”Балканске регије”, министар за људска и мањинска права, Мехмед Зенка сусрео се и разговарао са представницама овог тијела, Вишњом Љубичић правобранитељицом за равноправност полова Републике Хрватске и Самром Хаџиабдић - Филиповић директорицом Агенције за равноправност сполова Босне и Херцеговине. Састанак је одржан у Улцињу, а истом су присуствовали и предсједник и потпредсједница општине Улцињ, Љоро Нрекић и Хатиџе Гјони.

Министарство за људска и мањинска права