Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Одржан семинар “ Родна равноправност у образовању”

Одржан семинар “ Родна равноправност у образовању”
Датум објаве: 13.10.2017 11:13 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Министарство за људска и мањинска права је у сарадњи са  Заводом за школство организовало једнодневни семинар за наставнике/це на тему: “Родна равноправност у образовању са посебним освртом на родно засновано насиље”.

Циљна група били су наставници/це различитих струка основних и средњих школа у Црној Гори, поготово наставници/це који предају наставни предмет Грађанско васпитање/образовање.

Начелница Биљана Пејовић је навела да је познато да родна равноправност представља темељни принцип демократске Црне Горе, који нас обавезује да стално унапређујемо и развијамо политику једнаких могућности. Пејовићева је констатовала да је положај жене у Црној Гори  још увијек оптерећен наследјем прошлости, традиционалним нормама и схватањима, иако је у посљедње вријеме доста урађено на еманципацији жене и њеној активнијој улози у друштву. Према њеним ријечима, систем образовања у томе има значајну улогу, јер се кроз тај важан сегмент остварује промоција принципа једнакости.

Поред госпође Пејовић, учесницима/учесницама семинара обратили су се и в.д. директора Завода за школство Решад Сијарић и замјеник Заштитника људских права и слобода Црне Горе, Синиша Бјековић.

О родној равноправности у образовању, као и општем нормативном оквиру родне равноправности полазницима/полазницама говориле су  тренерице за родну равноправност Бранка Влаховић и Славица Стриковић, док су са Законом о заштити од насиља у породици полазнике/це упознали Срђан Ђуровић и Бранка Влаховић.

О значају и могућностима примјене наученог са семинара у пракси говорила је савјетница у Заводу за школство, Видосава Кашћелан која је подсјетила на важност и актуелност теме и њену прожетост кроз укупни наставни курикулум.

Овај семинар афирмише родну равноправност и спречавање свих облика насиља, посебно у породици, зато је важан допринос реализацији постављених циљева образовања.

Минситарство за људска и мањинска права