Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Закони налажу да смо једнаки, пракса не потврђује

Закони налажу да смо једнаки, пракса не потврђује
Датум објаве: 09.10.2017 13:46 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Како држава Црна Гора уводи све оне међународне моделе и стандарде који је приближавају ЕУ, јача националне политике и на локалном нивоу, поновљено је на другом тренингу за Мрежу координатора/ки са локалног нивоа који је отпочео данас у Подгорици.

Догађај су организовали Министарство за људска и мањинска права и Мисија ОЕБС-а у Црној Гори, а тема истог бави односи се на учешће жена у јавном и политичком животу.

Шефица Програма за демократизацију у Мисији ОЕБС-а Лиа Мањагуањо поручила је да је Мисија предано од самог почетка радила на имплементацији принципа и главних постулата родне равноправности заједно са институционалним механизмима за постизање родне равноправности у Црној Гори. Подршка коју пружамо координаторима/кама најбоље доприноси имплементацији стандарда и принципа ове политике, поручила је Мањагуањо.

Поводом теме тренинга, Мањагуањо је истакла да сви/е присутни/е имају своју улогу у остваривању претпоставки које ће довести до равноправног учешћа жена и мушкараца у јавном и политичком животу, односно успоставити временом равнотежу оба пола у сфери одлучивања. Она је искористила прилику да позове присутне да изнесу своја искуства из праксе, као и идеје о томе како постићи равноправно учешће жена и мушкараца у политичком животу.

Начелница Одјељења за послове родне равноправности Биљана Пејовић пожељела је успјешан тренинг полазницима/ама у име Министарства за људска и мањинска права.

Пејовић је истакла значајну улогу Министарства у спровођењу политика једнаких могућности као једног од инститруционалних механизама, те похвалила успјешност сарадње са Мисијом ОЕБС-а у Црној Гори, посебно на локалном нивоу. Она је оцијенила да се кроз заједничко дјеловање свих структура црногорског друшва,  улога жене у  Црној Гори значајно промијенила, али не у довољној мјери.

Она је објаснила да је усвојени леx специјалис Закон о родној равноправности, из 2015. усаглашен са ЕУ директивама, односно међународним конвенцијама и праксама, али да планирани резултат није остварен, иако је у историји црногорског парламентаризма остварен за сада најбољи резултат од 23,46% учешћа жена у Парламенту. Она је изјавила да је од великог значаја рад на терену, подизање свијести опште и стручне јавностри  кроз кампање о важности остваривања политике једнаких могућности. Пејовић је уједно истакла важност мреже координатора/ки јер кроз своје дјеловање они/е утичу директно на доносиоце одлука у локалним самоуправама о потреби спровођења родних политика.

Тренерице за родну равноправност Славица Стриковић и Бранка Влаховић одржале су презентације у вези са полом, родом и интегрисањем родних политика, правом гласа жена, женама и изборима, те обавезама и могућностима за унапријеђење родне равноправности, статутима политичких партија, локалним акционим плановима, и новом Плану за постизање родне равноправности 2017-2021.

Другог дана тренинга, полазницима/ама биће одржане презентације о разлозима због којих су жене важне политичким партијама, затим о женама и  медијима, те закључно, политичкој партиципацији жена у Црној Гори.

Министарство за људска и мањинска права