Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

У Стразбуру одржан редовни састанак Комисије за родну равноправност Савјета Европе

У Стразбуру одржан редовни састанак Комисије за родну равноправност Савјета Европе
Датум објаве: 20.11.2016 15:07 | Аутор: ПР служба

Испис Штампај страницу


Начелница Одјељења за послове родне равноправности Биљана Пејовић учествовала је на редовном састанку Комисије за родну равноправност Савјета Европе, чија је чланица испред Црне Горе, а који је одржан у периоду 14 -19. новембра 2016. године, у Стразбуру.

На Десетом састанку Комисије, представљена је досадашња имплементација Стратегије за родну равноправност Савјета Европе 2014-2017, као и дат преглед активности у вези са борбом против стереотипа и сексизма, једнаким приступом правосуђу, равномјерном учешћу жена и мушкараца у политичком и јавном животу, борби против насиља над женама, спровођења политике ородњавања и афирмативних мјера у циљу заштите од дискриминације и људских права жена.   

На састанку је акцентована међусекторска сарадња и родна интегрисаност политика унутар дјеловања Савјета Европе. У оквиру сарадње Комисије за родну равноправност и осталих радних тијела Савјета Европе, представљене су активности које спроводе комитети ГРЕВИО, ГРЕТА, Радна групе за спречавање гениталног сакаћења и уговрене бракове и друга тијела на питањима родне равноправности.

Састанку је присуствовао и Комесар за људска права Савјета Европе, Нилс Мужниекс, који се осврнуо на неоходност спровођења кампања и едукација, јачања капацитета и размјене позитивне праксе у циљу пуне интегрисаности политике родне равноправности. У контексту промоције и заштите људских права жена и политике антидискриминације, Мужниекс је позвао све оне чланице Савјета Европе, које нису потписале и ратификовале Истанбулску конвенцију, да то учине.

Црна Гора је међу првих пет потписница овог правно обавезујућег међународног акта, док по плану мониторинга, који је представљен на састанку, она ће бити у обавези да у 2017. извјештава ГРЕВИО о степену имплементације поменуте конвенције.

Током састанка  разговарано је о могућностима, али и институционалним изазовима за имплементацију политике родне равноправности на међународном и националном нивоу, као и мјерама које треба предузети у наредном периоду, како би та политика  земаља чланица Савјета Европе била компатибилна и одржива.

Начелница Пејовић је информисала присутне о законодавном, стратегијском и институционалном оквиру за родну равноправност, као и о пракси на националном и локалном нивоу, у контексту испуњавања циљева и мјера  зацртаних Стратегијом за родну равноправност 2014-2017. Савјета Европе.

На састанку је усвојен Нацрт препорука за борбу против сексизма који ће бити достављен Комитету министара на усвајање, представљени су нови документи Савјета Европе и међународни пројекти у области родне равноправности, а изабрано је и ново руководство овог тијела, и договорене наредне активности на промоцији политика једнаких могућности.

Министарство за људска и мањинска права