Manja slova Veća slova RSS

>

Načelnica Pejović na dodjeli nagrada za najbolje preduzeće koje podržava porodicu u Crnoj Gori 2016.

Načelnica Pejović na dodjeli nagrada za najbolje preduzeće koje podržava porodicu u Crnoj Gori 2016.
Datum objave: 11.07.2016 14:22 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Manifestacija takmičarskog karaktera na nacionalnom nivou “Preduzeća koja podržavaju porodicu  u Crnoj Gori 2016”, održana je danas, tradicionalno po četvrti put, u Podgorici. Na takmičenju je uzelo učešća dvadeset, pretežno mikro i malih preduzeća, koji se bave različitim djelatnostima.

Događaj je otvorila Biljana Pejović - načelnica odeljenja za rodnu ravnopravnost Ministarstva za ljudska i manjinska prava. Načelnica Pejović objasnila je da većini žena u Crnoj Gori da bi se dokazale u preduzetništvu i dalje nedostaje novac, na prvom mjestu, ali i informacije, kontakti i podrška porodice.

Ona je istakla da je u fokusu aktivnosti Ministarstva za ljudska i manjinska prava, u oblasti postizanja rodne ravnopravnosti, ojačavanje pregovaračkih pozicija ženske preduzetničke populacije i  njihovog uticaja na poslovno okruženje.

Kroz različite afirmativne mjere koje sprovodi Vlada Crne Gore, te Investiciono - razvojni fond, Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća, a tiču se određenih beneficija- poput oslobađanja plaćana doprinosa za zaposlene u firamama koje se osnivaju na sjeveru, te pojedinih povoljnih kreditnih linija za žensko preduzetništvo, pokušavamo da uključimo što više žena na tržištu rada, naglasila je načelnica Pejović.

Ona je podsjetila da je žensko porodično preduzetništvo najprisutnije u razvijenim privredama, gdje uživa podršku vlasti kroz različite ekonomske mehanizme, kao što su poreske olakšice i pristup mikrokreditnim linijama. Prema njenim riječima, trend rastućeg uključivanja žena u privređivanje prisutan je i u zemljama u razvoju, tako su u Kini 25 % biznisa nastalih krajem sedamdesetih započele žene, a u Africi, Aziji i Latinskoj Americi žene dominiraju u proizvodnji, plasmanu i prodaji hrane. U ovim regionima evidentna je i povećana participacija žena u rukovođenju porodičnim firmama.

Novije statistike pokazuju da 8 miliona žena u SAD upravlja svojim i porodičnim firmama i da su one rasle dva puta brže od onih koje su, poslednjih godina, osnovali muškarci.

Ipak, konstatovano je da za savremenu ženu postoji mnoštvo iskušenja u ostvarivanju njene emancipacije i afirmacije u društvu.

Prisutnima su se obratili i Vladimir Rajčić iz Službe gradonačelnika Glavnog grada, i Edita Dautović -  predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore, čije preduzeće je proglašeno najboljim na ovom značajnom takmičenju.

Prema mišljenju  prisutnih i žirija,  agencija  “Millennium Business Group” svojim znanjem, visokim stepenom profesionalizma pruža klijentima veliku podršku, sigurnost i diskreciju u poslovanju.

Edita Dautović je vlasnica i direktorka agencije Millennium, predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore i Predsjednica Balkanskog udruženja žena u zanatstvu.

Manifestacija je podržana od  Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Ministarstva rada i socijalnog staranja, Zavoda za zapošljavanje Crne Gore i Glavog grada.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava