Manja slova Veća slova RSS

>

U Talinu održana konferencija Komisije za rodnu ravnopravnost

U Talinu održana konferencija Komisije za rodnu ravnopravnost
Datum objave: 01.07.2016 14:41 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Predstavnice Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Biljana Pejović, načelnica Odjeljenja za poslove rodne ravnopravnosti i Tatjana Anđelić, načelnica Odjeljenja za evropske integracije, programiranje i implementaciju EU fondova, učestvovale su na konferenciji Komisije za rodnu ravnopravnost, koja se održala u Talinu – Estonija, 30. juna – 1. jula 2016. godine. Načelnica Pejović i načelnica Anđelić su predstavnice Crne Gore u pomenutoj Komisiji.

Konferencija je organizovana od strane Savjeta Evrope i Ministarstva socijalnih poslova Estonije, a istu je otvorio premijer Estonije, g-din Taavi Roivas. Svoja izlaganja na konferenciji, imali su i ministarka vanjinskih poslova Estonije, g-đa Marina Kaljurand, ministar za socijalne poslove Estonije, g-din Margus Tsahkna, i ministar za ljudska prava, jednake mogućnosti i zakonodavstvo Republike Češke, g-din Jiri Dienstiber.

Na Konferenciji se razmatrao napredak u implementaciji ciljeva Strategije rodne ravnopravnosti Savjeta Evrope 2014-2017, najbolje prakse i njihov uticaj na nacionalne politike i strategije.

Tokom konferencije razgovarano je o mogućnostima, ali i institucionalnim izazovima za implementaciju politike rodne ravnopravnosti na međunarodnom i nacionalnom nivou, kao i mjerama koje treba preduzeti u narednom periodu, kako bi ta politika bila održiva.

Predstavnice Crne Gore informisale su o zakonodavnom, strategijskom i institucionalnom okviru u oblasti politike rodne ravnopravnosti, kao i koje se aktivnosti preduzimaju na nacionalnom, ali i na lokalnom nivou u cilju kvalitetne implementacije te politike.

Na konferenciji su dobijene sledeće preporuke:

Neophodno je da vlade preduzimaju dalje akcije na jačanju politike rodne ravnopravnosti; 

Neophodno je nastaviti sa edukativnim aktivnostima iz oblasti rodne ravnopravnosti, kako u obrazovnom sistemu, tako i uz još veće učešće medija uz akcenat na promociju politike rodne ravnopravnosti putem socijalnih mreža;

Neophodno je nastaviti sa implementacijom Istanbulske konvencije na način da se  u sprovođenje aktivnosti uključe sva relevantna tijela  i mehanizmi Savjeta Evrope;

Savjet Evrope će i dalje imati uticajnu ulogu u praćenju politike rodne ravnopravnosti, sa naglaskom na borbu protiv rodnih steteotipa i seksizma, kao i na borbu protiv nasilja nad ženama.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava