Manja slova Veća slova RSS

>

Svečana akademija povodom 70. godina od kako su žene stekle pravo glasa u Crnoj Gori

Svečana akademija povodom 70. godina od kako su žene stekle pravo glasa u Crnoj Gori
Datum objave: 29.06.2016 11:23 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


 

Povodom 70 godina od kada su žene u Crnoj Gori stekle pravo glasa, Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, u saradnji sa Crnogorskim narodnim pozorištem, organizovali su svečanu akademiju. Kroz multimedijalni program, osmišljen kao osvrt na ključne događaje u istoriji ženskog političkog aktivizma u Crnoj Gori, publika je u nacionalnom teatru imala priliku da vidi kako su žene u Crnoj Gori ulagale napore u proteklim decenijama kako bi ravnopravno sa muškarcima dijelile politički prostor.

 

 Ministar Numanović je, u svom obraćanju, pozvao prisutne da se zajedno osvrnu na puteve kojima su prolazile žene da bi bile postigle ravnopravnost, da osjete djelić atmosfere u kojoj su one baštinile svoja nadanja, čuvale svoja uvjerenja, izgrađivale svoj društveni i politički aktivizam.

On je istakao da je u Crnoj Gori položaj žena danas značajno unaprijeđen. Žene učestvuju u izvršnoj i sudskoj vlasti, u lokalnim samoupravama, zastupljene su u biznisu, snažne u kulturi, prepoznatljive u umjetnosti. Napredovali smo u pravima žena, i Evropa to prepoznaje. Svakako, da jesmo na dobrom putu, ali i svjesni činjenice da nam brojni izazovi još uvijek predstoje, rekao je Numanović. Svečana akademija bila je prilika da se sa uvažavanjem sjetimo žena  koje su se borile za ostvarivanje svojih prava, za svoje mjesto u društvu i istoriji Crne Gore, ali i prilika da se sagleda snaga žena da istraje u borbi za svoja uvjerenja. Sinoćnje veče omaž je njihovom istorijskom uspjehu.

 

Otvarajući akademiju, ambasador EU u Crnoj Gori, Mitja Drobnič, podsjetio je da je jednakost žena i muškaraca jedna od temeljnih vrijednosti Evropske unije. "Pitanje rodne ravnopravnosti u političkom, ekonomskom i društvenom životu jedne zemlje zahtijeva stalno edukovanje i podizanje svijesti svih članova društva, i tu uvijek ima prostora za poboljšanje. Ostvarivanje prava glasa jedan je aspekt ove priče. Ostvarivanje prava da budemo izabrani, ne samo na papiru, već i u praksi, predstavlja još jedan važan element koji pokazuje u kojoj mjeri su demokratske vrijednosti utemeljene u jednom društvu", poručio je šef Delegacije EU.

"EU se zalaže za integraciju rodne perspektive u sve politike i promoviše konkretne mjere za povećanje broja žena u politici i na tržištu rada, kao i za obezbjeđivanje jednakih šansi za žene kada je riječ o obrazovanju. EU je takođe snažno posvećena zaustavljanju rodno-zasnovanog nasilja", naglasio je ambasador Drobnič.

 

U svom uvodnom izlaganju, stalna koordinatorka Sistema UN u Crnoj Gori, Fiona Mekluni, naglasila je da je borba crnogorskih žena za pravo glasa bila dio globalne bitke, podsjetivši da su crnogorske sifražetkinje započele svoju borbu početkom Drugog svjetskog rata, oblikujući svoje političke zahtjeve i djelovanje kroz antifašistički pokret. Ipak, kao što je Mekluni naznačila, političko učešće žena i ostvarivanje rodne ravnopravnosti u praksi i danas predstavlja izazov. Zbog toga su važni i globalni ciljevi UN za održivi razvoj, koji podrazumijevaju i rodnu ravnopravnost, kao i brojne konvencije i rezolucije koje pokazuju da je rodna ravnopravnost jedna od ključnih vizija Ujedinjenih nacija i politička obaveza 189 zemalja, uključujući i Crnu Goru.

* * *

Svečana akademija organizovana je u okviru projekta "Podrška antidiskriminacionim i politikama rodne ravnopravnosti", koji sprovodi Kancelarija UNDP u Crnoj Gori i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, uz finansijsku podršku Evropske unije. Program se realizuje  u saradnji sa NVO NOVA - Centar za feminističku kulturu.

 

Video izjava dr Suada Numanovića, ministra za ljudska i manjinska prava