Manja slova Veća slova RSS

>

Ministar dr Numanović govorio na prezentaciji OEBS-ove studije o nacionalnim akcionim planovima za spovođenje rezolucije 1325 Savjeta bezbjednosti UN

Ministar dr Numanović govorio na prezentaciji OEBS-ove studije o nacionalnim  akcionim  planovima za spovođenje rezolucije 1325 Savjeta bezbjednosti UN
Datum objave: 06.10.2015 17:50 | Autor: PR služba

Ispis Štampaj stranicu


Ministar za ljudska i manjinska prava, dr Suad Numanović  učestvovao je danas na prezentaciji OEBS-ove studije o nacionalnim  akcionim  planovima za spovođenje rezolucije 1325 Savjeta bezbjednosti UN koja je održana u hotelu Ramada.

Ministar je u svom obraćanju naglasio da je ravnopravnost žena i muškaraca neodvojivi dio korpusa ljuskih prava. On je rekao da je strateški spoljnopolitički prioritet Crne Gore puna evroatlantska integracija. Uključivanje žena u sistem bezbjednosti je korak ka njegovoj modernizaciji i prilagođanju novim standardima, istakao je ministar Numanović.

On je napomenuo da je primjena rezolucije 1325 u fokusu NATO koji poslednjih godina pridaje veliki značaj orodnjavanju svojih politika i aktivnosti.

“Učešće žena u savezničkim snagama se stalno povećava, baš kao i zapošljavanje žena u sistemu NATO”, ocijenio je Numanović, dodajući da se mir i bezbjednost podjednako odnose na muškarce i žene širom svijeta. Svoja obra'anja imali su i NJ.E. ambasadorka Janina Hrebičkova, šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori, NJ.E.ambasadorka Miroslava Beham, viša savjetnica za rodnu ravnopravnostu Oebs-u, ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić i poslanici predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak i predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu u Skupštini Crne Gore Mevludin Nuhodžić.

Na drugom panelu govorili su predstavnici/ce Ministarstva odbrane, Vojske Crne Gore, Uprave policije, Ministarstva unutrašnjih poslova kao i predstavnice NVO sektora.

Cilj predstavljene studije je obezbjeđivanje opipljivih instrumenata za djelovanje prilikom revizije ili izrade nacionalnih akcionih planova za sprovođenje rezolucije 1325. Studija naglašava zajedničke izazove i ukazuje na dobre prakse OEBS-a u regionu.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava