Manja slova Veća slova RSSDa li smatrate da su žene ravnopravne prilikom izbora na javne funkcije?


Odjeljenje za unapređenje i zaštitu prava RAE populacije

02.12.2014.

Zaposleni Ministarstva za ljudska i manjinska prava zajedno sa učenicima srednjih škola gledali komad ,,Predstava Hamlet u selu Mrduša Donja“

Zaposleni Ministarstva za ljudska i manjinska prava zajedno sa učenicima srednjih škola gledali komad ,,Predstava Hamlet u selu Mrduša Donja“ Đake i njihove profesore i profesorke nisu spriječili kiša i vjetar da dođu na predstavu. S posebnim zadovoljstvom, iz Ministarstva je konstatovano, da ovakve aktivnosti nisu bez temelja i odjeka. Ministarstvo aktivno radi na afirmaciji mladih Roma i Romkinja, približavajući njihov svijet i tradiciju tokovima savremene kulture, a pri tom pokušavajući da sačuva vrijednosti i značaj romske kulture i jezika.

01.12.2014.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Centar za romske inicijative potpisali Memorandum o saradnji

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Centar za romske inicijative  potpisali Memorandum o saradnji

Da je sve izraženija potreba u društvu da se uspostave standardi po kojima su svi ljudi ravnopravni bez obzira na lična svojstva. Ljudska prava danas su osnovno ustavno opredjeljenje svih demokratskih društava, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije povodom potpisivanja Memoranduma o saradnji u cilju realizacije aktivnosti iz Akcionog

04.11.2014.

Najava: Konferencija za medije povodom Svjetskog dana romskog jezika

Svjetski dan romskog jezika 05. novembar, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava obilježiće konferencijom za novinare na kojoj će prezentovati presjek stanja kada je integracija romske zajednice u pitanju. Tom prilikom, ministar Numanović će predstaviti ideju o pilot projektu, u okviru neformalnog obrazovanja, o realizaciji edukativnih radionica za romski jezik u Kampu Konik

12.09.2014.

Paketići sa školskim priborom za romske mališane na sjeveru

Paketići sa školskim priborom za romske mališane na sjeveru

Ministar dr Suad Numanović danas je održao sastanak sa koordinatorima/kama za romska pitanja iz opština u severnom regionu i tom prilikom se dodatno upoznao sa situacijom u kojoj se nalaze pripadnici/e romske zajednice u severnim opštinama gdje je život otežan svima u ekonomskom smislu, pa samim tim i romskoj zajednici.

21.07.2014.

Završen ljetnji kamp za učenje romskog jezika i kulture

Završen ljetnji kamp za učenje romskog jezika i kulture

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, odnosno Odjeljenje za unapređenje položaja Roma i Egipćana u Crnoj Gori, je ove godine nastavilo sa aktivnostima na ostvarivanju prava što većeg broja učesnika/ca da uče svoj jezik i kulturu u okviru ljetnjeg kampa.Nakon uspješnog pilot projekta koji je prethodio ovogodišnjem kampu, uviđena je potreba da se na ovaj način, tačnije edukacijom srednjoškolaca/ki može pomoći u formiranju grupe mladih asistenata koji će pomagati razvojni put mlađim generacijama romske djece u obrazovnom smislu.

17.07.2014.

Najava događaja

Ministar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović sjutra će u 12 časova u Sutomoru, u Domu solidarnosti, uručiti diplome srednjoškolcima/kama romske populacije koji su tamo pohađali ljetnju školu učenja romskog jezika i kulture u okviru ljetnjeg kampa u trajanju od sedam dana.

09.07.2014.

Ljetovanje za najbolje učenike/ce romske i egipćanske populacije

Ljetovanje za najbolje učenike/ce romske i egipćanske  populacije

Ministar dr Suad Numanović posjetio je djecu romske i egipćanske populacije iz nekoliko osnovnih škola iz opština Podgorica i Nikšić koja borave na ljetovanju u dječjem odmaralištu ,,Lovćen”, u Bečićima.

19.06.2014.

Najava> Potpisivanje Memoranduma o saradnji sa Univerzitetom Crne Gore

Ministar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović potpisaće sjutra sa rektorom Univerziteta Crne Gore prof.dr Predragom Miranovićem i predsjednicima nacionalnih savjeta manjinskih naroda Memorandum o saradnji u ostvarivanju prava pripadnika manjinskih naroda idrugih manjinskih nacionalnih zajednica u oblasti visokoškolskog obrazovanja.

10.06.2014.

Lokalni pristup-konkretni pristup

Lokalni pristup-konkretni pristup

Ministar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović govorio je danas na seminaru o pitanjima Roma na temu ,,Lokalni pristup, konkretni pristup“ koji je organizovala Delegacija EU u Crnoj Gori, danas u hotelu Ramada u Podgorici. Ministar dr Suad Numanović je istakao da dosadašnja iskustva države Crne Gore u oblasti integrisanja romske populacije mogu u značajnoj mjeri doprinijeti temi ove konferencije. Integracija romske populacije podrazumijeva najprije razumijevanje tradicije naroda u stalnom pokretu. Proces integracije romske populacije zahtjeva vrijeme i dobru saradnju sa međunarodnim faktorima i NVO sektorom koji se bavi pitanjem integracije Roma.

09.06.2014.

Sastanak sa predstavnicama Delegacije EU

Sastanak sa predstavnicama Delegacije EU

Uoči Seminara o pitanjima Roma na temu ,,Lokalni prisTup, konkretni pristup” u organizaciji Delegacije EU u Crnoj Gori, danas je održan sastanak ministra za ljudska i manjinska prava dr Suada Numanovića i njegovih saradnika sa predstavnicama Delegacije EU.