Manja slova Veća slova RSSDa li smatrate da su žene ravnopravne prilikom izbora na javne funkcije?


Odjeljenje za unapređenje i zaštitu prava RAE populacije

12.09.2014.

Paketići sa školskim priborom za romske mališane na sjeveru

Paketići sa školskim priborom za romske mališane na sjeveru Ministar dr Suad Numanović danas je održao sastanak sa koordinatorima/kama za romska pitanja iz opština u severnom regionu i tom prilikom se dodatno upoznao sa situacijom u kojoj se nalaze pripadnici/e romske zajednice u severnim opštinama gdje je život otežan svima u ekonomskom smislu, pa samim tim i romskoj zajednici.

21.07.2014.

Završen ljetnji kamp za učenje romskog jezika i kulture

Završen ljetnji kamp za učenje romskog jezika i kulture

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, odnosno Odjeljenje za unapređenje položaja Roma i Egipćana u Crnoj Gori, je ove godine nastavilo sa aktivnostima na ostvarivanju prava što većeg broja učesnika/ca da uče svoj jezik i kulturu u okviru ljetnjeg kampa.Nakon uspješnog pilot projekta koji je prethodio ovogodišnjem kampu, uviđena je potreba da se na ovaj način, tačnije edukacijom srednjoškolaca/ki može pomoći u formiranju grupe mladih asistenata koji će pomagati razvojni put mlađim generacijama romske djece u obrazovnom smislu.

17.07.2014.

Najava događaja

Ministar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović sjutra će u 12 časova u Sutomoru, u Domu solidarnosti, uručiti diplome srednjoškolcima/kama romske populacije koji su tamo pohađali ljetnju školu učenja romskog jezika i kulture u okviru ljetnjeg kampa u trajanju od sedam dana.

09.07.2014.

Ljetovanje za najbolje učenike/ce romske i egipćanske populacije

Ljetovanje za najbolje učenike/ce romske i egipćanske  populacije

Ministar dr Suad Numanović posjetio je djecu romske i egipćanske populacije iz nekoliko osnovnih škola iz opština Podgorica i Nikšić koja borave na ljetovanju u dječjem odmaralištu ,,Lovćen”, u Bečićima.

19.06.2014.

Najava> Potpisivanje Memoranduma o saradnji sa Univerzitetom Crne Gore

Ministar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović potpisaće sjutra sa rektorom Univerziteta Crne Gore prof.dr Predragom Miranovićem i predsjednicima nacionalnih savjeta manjinskih naroda Memorandum o saradnji u ostvarivanju prava pripadnika manjinskih naroda idrugih manjinskih nacionalnih zajednica u oblasti visokoškolskog obrazovanja.

10.06.2014.

Lokalni pristup-konkretni pristup

Lokalni pristup-konkretni pristup

Ministar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović govorio je danas na seminaru o pitanjima Roma na temu ,,Lokalni pristup, konkretni pristup“ koji je organizovala Delegacija EU u Crnoj Gori, danas u hotelu Ramada u Podgorici. Ministar dr Suad Numanović je istakao da dosadašnja iskustva države Crne Gore u oblasti integrisanja romske populacije mogu u značajnoj mjeri doprinijeti temi ove konferencije. Integracija romske populacije podrazumijeva najprije razumijevanje tradicije naroda u stalnom pokretu. Proces integracije romske populacije zahtjeva vrijeme i dobru saradnju sa međunarodnim faktorima i NVO sektorom koji se bavi pitanjem integracije Roma.

09.06.2014.

Sastanak sa predstavnicama Delegacije EU

Sastanak sa predstavnicama Delegacije EU

Uoči Seminara o pitanjima Roma na temu ,,Lokalni prisTup, konkretni pristup” u organizaciji Delegacije EU u Crnoj Gori, danas je održan sastanak ministra za ljudska i manjinska prava dr Suada Numanovića i njegovih saradnika sa predstavnicama Delegacije EU.

10.03.2014.

,,Ledeno doba 4" za đake prvake iz Nikšića

,,Ledeno doba 4" za đake prvake iz Nikšića

Nastavljajući sa aktivnostima na planu motivacije romskih učenika za redovnim pohađanjem nastave i nastavkom školovanja, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava organizovalo je danas odlazak učenika prvog razreda djece romske populacije i njihovih drugova i drugarica iz odjeljenja, u bioskop na projekciju ,,Ledenog doba 4”, u Nikšiću. Djeca iz škola ,,Olga Golović” i ,,Milena Lajović Lalatović” , njih dvije stotine, uživalo je danas u Sceni 213, uz junake popularnog crtanog filma.

14.02.2014.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava organizovalo odlazak u bioskop za učenike romske populacije

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava organizovalo odlazak u bioskop za učenike romske populacije

U ciju uspješnije integracije mladih Roma u naše društvo, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava je danas popodne odvelo 100 osnovaca pripadnika romske populacije na projekciju trenutno najaktuelnijeg filma „Montevideo, vidimo se“ u bioskopu Cineplexx.

30.01.2014.

Ministar za ljudska i manjinska prava danas otvorio konferenciju ,,Diskriminacija Roma i izazovi anticiganizma i višestruke diskriminacije“

Ministar za ljudska i manjinska prava danas otvorio konferenciju ,,Diskriminacija Roma i izazovi anticiganizma i višestruke diskriminacije“

Romska populacija kao najugroženija i najmarginalizovanija manjinska zajednica u Crnoj Gori tema je međunarodne konferencije ,,Diskriminacija Roma i izazovi anticiganizma i višestruke diskriminacije“ koja se održava 30-31. januara u hotelu Ramada u organizaciji Ministarstva za ljudska i manjinska prava, koje se aktivno bavi ovim pitanjima.